4.8 C
Скопје
09:09 - 22 ноември, 2024

ЗОШТО АЛУМИНИУМСКАТА ФОЛИЈА ИМА МАТ И СЈАЈНА СТРАНА: Која треба да се користи?

алуминиумска фолија

Дали некогаш сте се запрашале зошто секоја алуминиумска фолија има една мат и една сјајна страна и која всушност треба да се користи за готвење.

Кога станува збор за готвење, можете да се опуштите – не постои вистинска страна на алуминиумска фолија што треба да се користи. Двете страни се подеднакво ефикасни во загревањето на храната.

Тогаш, зошто алуминиумската фолија има различни страни? Експертите велат дека станува збор за производствениот процес и дека тоа се должи на загревањето и истегнување на фолијата. Двата слоја фолија се спојуваат и валаат истовремено, бидејќи во спротивно би се искинала.

алуминиумска фолија

„Кога фолијата доаѓа во контакт со вториот слој, се формира мат страна. Светлата страна е онаа што не била во контакт со другиот слој. Но, ефектот е ист на двете страни“, велат експертите од компанијата „Reynolds Kitchens“.

Многумина се загрижени за влијанието на алуминиумот врз здравјето, бидејќи со готвење во алуминиумска фолија, честичките се воведуваат преку храната.

Сепак, експертите велат дека тоа не претставува опасност по здравјето, но ако сте загрижени, треба да изберете нешто друго за готвење наместо алуминиумска фолија, пренесува „Family Handyman“.

Слични објави

(Видео) Версуис, малиот робот што оперира, претставен во „Жан Митрев“

Еспресо

Д-р Елма Абдула Хасанаговски, болница „Санте Плус“: Нудиме комплетен сервис, од зачнување до породување

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Редовните контроли се клучни за превенција од рак на простата

Еспресо

Пет причини зошто да ја одберете Европска очна болница: Персонализирани третмани и иновативни решенија за оптимален вид

Еспресо

Татјана Пецакова, дипл. медицинска сестра, болница „Санте Плус“: Есента и новороденчињата

Еспресо

Интервју со д-р Михаил Таушанов, Клиника „Жан Митрев“: Има доволно можности за профефсионален развој во земјава

еспресо
Се вчитува....