Во античка Грција и Рим, јачменот бил првиот избор на гладијатори, а денес е познато дека е богат со важни витамини и минерали. Особено вредна е водата од јачмен, за која се верува дека лечи воспаление, но помага и при слабеење.
Јачменот е богат со незаситени масни киселини, витамини А, Д, Е и Б12, како и минерали како калиум, магнезиум, цинк, железо, фосфор, кобалт, флуор и јод. Затоа, водата од оваа житарка одамна е добро познат народен лек за сите видови воспаленија.
Може да се пие за воспаление на респираторниот, дигестивниот или уринарниот систем, а исто така ги ублажува гадењето и повраќањето, бидејќи ја одржува рамнотежата на цревната флора и ја компензира загубената течност. Исто така, водата од јачмен е вистинска препорака за сите оние кои би сакале да ослабат бидејќи го забрзува метаболизмот на мастите. Покрај тоа, го намалува холестеролот, кој го зачувува кардиоваскуларното здравје.
Можете лесно да ја направите сами. Доволно е да ставите лажичка исчистен јачмен, без лушпа, во литар ладна вода. Оставете да зоврие и оставете да се готви уште десет минути. Процедете низ газа и пијте ја топла два пати на ден.
Јачменовата слуз што останува по готвењето ќе помогне при проблеми со варењето и болки во стомакот. Исто така при болки во грлото, можете да додадете лажичка мед и сок од еден лимон во топлата вода од јачмен.