22:39 - 31 март, 2025

Здравјето влегува преку устата: Колку овошје, а колку зеленчук треба да јадеме секој ден?

Смртта на милиони прерано починати лица може да се спречи со промена во исхраната, а еве што треба да јадете секој ден за да си го продолжите животот.

За спречување на карциномот и срцевиот удар можеме многу да направиме со едноставни промени во исхраната.

Повеќето од нас знаат дека потребно е да се вклучат овошјето и зеленчукот во секојдневното мени, но колкави се минималните количини кои треба да ги изедеме од оваа здрава храна?

Штотуку се објавени резултатите од анализите на дури 95 студии во кои биле вклучени повеќе од 2 милиони лица.

Ви го претставуваме прецизното мени на Кралскиот колеџ во Лондон!

За понизок ризик од карцином влијае исхраната во која е застапен зелениот зеленчук, жолтиот зеленчук и зелкастиот (зелка, карфиол, брокула). За понизок ризик од срцеви заболувања и срцев удар влијае храната во која се застапени: јаболките, крушките, цитрусите, салатата, зелениот лиснат зеленчук (како марулата и спанаќот) и зелкастите зеленчуци.

Во анализата на резултатите на бројни студии, попрецизно се споредени количините на зеленчук во исхраната и се покажало дека:

200 грама од препорачаното овошје и зеленчук дневно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 13 проценти, додека 800 грама го намалува тој ризик за 28 проценти.

Исто така, 200 грама од овие намирници го намалуваат ризикот од карцином за 4 проценти, а 800 грама за 13 проценти. И конечно, 200 грама од набројаното овошје и зеленчук го намалуваат ризикот од прерана смрт за 15 проценти, а 800 грама за 31 процент.

Јадете повеќе од препорачаното овошје и зеленчук и продолжете си го животот!

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Синдром на скршено срце

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Заштитете го вашето срце, направете коронарен стрес-тест

Еспресо

Клиника „Жан Митрев“: Вратите на Клиника „Жан Митрев“ се отворени за секој кому му е потребна медицинска помош

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Што е доплер на каротиди, за што се користи и кои се придобивките

Еспресо

Интервју со д-р Катерина Игневска, специјалист по микробиологија во Клиника „Жан Митрев“: Преку едукација и вежби до нулта толеранција за болнички инфекции

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Мамографија – кога и зошто е важна?

Еспресо
Се вчитува....