Кивите се одличен извор на витамин Ц, антиоксиданти и растителни влакна. Ова фантастично овошје содржи траги на повеќе од 40 минерали, одлично е за дијабетичари, ги намалува мастите во крвта и помага во стресни ситуации затоа што биоразградливата гликоза ги храни невроните и ја ублажува вознемиреноста.
Содржи многу аминокиселини, вклучувајќи серин, леуцин и лизин кои ја зголемуваат хлороводната киселина и ги ублажуваат стомачните тегоби. Исто така помага при проблеми со варењето на храната бидејќи поддржува ензими, коензими кои ги држат под контрола непродуктивните бактерии, вируси, паразити и други штети материи.
Покрај присутноста на Ц витамин, антоцијанин и фенолна киселина, која се наоѓа во семето на кивите, тие помагаат да се отстранат радиоактивните токсини и вируси во телото. Фитонутриентите, флавоноидите и каротеноидите имаат докажано антиоксидантно дејство.
Кивите содржат витамин К и траги на калциум и фосфор, а сите овие хранливи материи придонесуваат за здравјето на коските. Соодветниот внес на витамин К помага во спречување на остеопороза.
Вклучете ги кивите во вашата дневна исхрана, едноставно излупете и јадете. Направете си овошен коктел од киви, ананас, манго и јагода. Или направете си зелено сути од киви, спанаќ, јаболка и курши. Замрзнете парчиња киви и јадете ги како ужина или десерт после јадење. Додадете парчиња киви во салата подготвена од спанаќ, ореви, брусница, јаболка исечени на коцки, фета сирење и благ прелив од вински оцет.
Преземено од Слободен Печат.