21:48 - 31 март, 2025

Ноќни кашлици кај децата: Решението се крие во едно суптропско овошје достапно на нашите пазари

Kивито е плод кој често се избегнува, и се заменува со други овошки. Некои го избегнуваат поради киселиот вкус и непријатната конзистенција на плодот. Но, кога е добро созреано, кивито има прекрасен вкус и е пријатно за јадење.

Покрај тоа содржи уникатна комбинација од важни состојки што го прави многу корисно. Поради високиот процент на антиоксиданси и витамин Ц, помага во борбата со стареењето. Во комбинација овие состојки го неутрализираат дејството на слободните радикали, кои предизвикуваат некои заболувања и се виновни за стареење на организмот.

Ако редовно консумирате киви кожата ќе ви биде мазна и сјајна, бидејќи ја стимулира синтезата на колаген. Исто така кивито е добра профилакса за заболувања на кардио-васкуларниот систем. Содржи калиум, витамин К, па помага во прочистување на крвните садови и намалување на холестеролот.

Лутеинот и зеаксантинот кои ги содржи кивито се одговорни за доброто здравје на очите. Луѓето со астма и хронични проблеми со дигестивниот систем треба почесто да конзумираат киви, бидејќи тоа има многу поволно влијание при воспаленија на белите дробови, кашлици и грипови. Особено е добро при ноќна кашлица кај децата.

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Синдром на скршено срце

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Заштитете го вашето срце, направете коронарен стрес-тест

Еспресо

Клиника „Жан Митрев“: Вратите на Клиника „Жан Митрев“ се отворени за секој кому му е потребна медицинска помош

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Што е доплер на каротиди, за што се користи и кои се придобивките

Еспресо

Интервју со д-р Катерина Игневска, специјалист по микробиологија во Клиника „Жан Митрев“: Преку едукација и вежби до нулта толеранција за болнички инфекции

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Мамографија – кога и зошто е важна?

Еспресо
Се вчитува....