Сурутката е течност која се добива од кравјо млеко при правење сирење. Богата е со минерали, витамини, амино киселини, протеини и други соединенија кои се здрави за нашето тело.
Бидејќи е течност, брзо допира до сите органи преку кои се надополнуваат многу недостатоци во нашето тело. Поради ниската pH вредност, трансферот до органите е многу брз и ефикасен.
Еден литар сурутка има само 360 килокалории, што е за половина помалку од калориите што ги содржи еден литар свежо млеко.
Минералите што ги содржи го одржуваат клеточниот тонус и спречуваат висок крвен притисок, мозочен удар и срцев удар.
Протеините, пак, спречуваат остеопороза, го регулираат лошиот холестерол, го запираат дејството на забен камен, ја зголемуваат мускулната маса, го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат стресот и што е најважно, го регенерираат црниот дроб.
Треба да се знае дека интензивната исхрана на сурутка, во сите нејзини оригинални или деривативни форми, доведува до побрзо обновување на заболените места во телото.