На вечното прашање дали храната има универзален карактер или е намирница којашто за еден човек е храна, а за – друг (речиси) отров, д-р Питер Д’Адамо одговара: „Кажи ми ја твојата крвна група и јас ќе ти кажам дали се храниш или се труеш.
Кои се карактеристиките на одделните крвни групи?
Крвна група нулта
Силни страни на лицата со крвна група нулта: силен систем за варење, силен имунолошки систем, природна заштита од инфекции, ефикасен метаболизам.
Слабости: нетолеранција кон новата исхрана и новите услови на животната средина. Поради прекумерна активност на имунолошкиот систем, може да се случи тој да се нападне самиот себе.
Ризици: пречки во коагулацијата, воспалителни болести, воспаление на зглобовите, намалена функција на тироидната жлезда, чир, алергии.
Додатоци на исхраната: витамини Б и К, калциум, јод, сладок корен, морски алги.
Крвна група А
Силни страни: добро се прилагодува на променетата исхрана и новите услови на животната средина. Лесно ги метаболизира хранливите материи.
Слабости: чувствителен дигестивен систем; ранлив имунолошки систем – отворен кон инфекции.
Ризици: срцеви заболувања, рак, анемија, болести на црниот дроб и жолчката, дијабетес тип 1.
Додатоци во исхраната: витамини Б, Ц и Е, фолна киселина, ехинацеа, кварцетин.
Крвна група Б
Предности: силен имунолошки систем, прилагодливост кон новата средина и новиот начин на исхрана, урамнотежен нервен систем.
Слабости: подложност на автономни болести и ретки вирусни инфекции.
Ризици: дијабетес тип 1, хроничен замор, автоимуни болести (лупус, мултиплекс склероза…).
Додатоци на исхраната: магнезиум, гинко, летицин, сладок корен.
Крвна група АБ
Силни страни: добро се прилагодува на современите услови. Многу толерантен имунолошки систем, ги обединува предностите на крвните групи А и Б.
Слабости: чувствителен дигестивен систем. Премногу толерантен имунолошки систем може да биде отворен за инфекции. Негативно реагира на околностите како од типот А така и од типот Б.
Ризици: срцеви заболувања, рак, анемија
Додатоци на исхраната: витамин Ц, селен, цинк (и двата минерала треба претпазливот да се користат, со претходна консултација со лекар!)