Псоријазата е многу непријатна автоимуна болест за која денес постојат ефикасни лекови, но тие не се достапни за секого. Биолошката терапија е резервирана за пациенти со најтешка клиничка слика, додека одреден број пациенти успеваат да ја контролираат болеста со мала доза на лекови и уште поважно со соодветна нега и исхрана.
Докажано е дека овие намирници помагаат во лекувањето на псоријазата
Според експертите за исхрана, трпезата на луѓето кои имаат каков било вид на псоријаза треба да биде богата со разни зеленчуци, овошја и интегрални житарки.
Што повеќе сурово овошје и зеленчук
Зеленчукот треба да се јаде суров што е можно почесто. Добар избор се моркови, корен од целер, спанаќ, магдонос, зелена салата, зелка… Менито може да вклучува и тиква, варена или печена.
Вистинскиот избор на храна делува така што кожата се чисти и станува поотпорна.
Важна компонента на исхраната за ублажување на псоријазата е зголемен внес на течности. Се препорачува да пиете вода и не помалку од 1,5 литри дневно. Може да се земат предвид и свежо цедените овошни сокови без додаден шеќер.
Не повеќе од 150 грама месо
Псоријазата не сака едноставни јаглехидрати кои вклучуваат индустриски слатки, како и премногу протеини, а особено масно месо и месни производи. Не треба да јадете повеќе од 150 грама месо дневно. Ако болеста се влоши, тогаш се препорачува целосно вегетаријанско мени, и со подобрување на состојбата, може да се земат предвид благи чорби од месо.
На пациентите со псоријаза не им се препорачува храна која содржи црвен пигмент (домати, јагоди, цреши).