Научниците од Факултетот за јавно здравје Харвард Чан открија дека храната од животинско потекло со ниски јагленихидрати е поврзана со поголем ризик од дијабетес тип 2, додека храната од растителна основа е поврзана со помал ризик. Студијата беше претставена на научна конференција на Американското здружение за срце.
Диетите со малку јагленихидрати се популарни бидејќи овозможуваат брзо слабеење, што е потврдено со истражувања. Сепак, не е јасно како тие влијаат на долгорочното здравје.
Истражувачите ја проучувале поврзаноста помеѓу исхраната со внес на малку јагленихидрати и веројатноста за развој на дијабетес тип 2, главен фактор на ризик за срцеви заболувања и мозочен удар. Во анализата се користени податоци за 203,5 илјади луѓе. Учесниците пополнувале прашалници за храната што ја јаделе на секои четири години, а просечното следење било 30 години.
Учесниците беа поделени во пет еднакви групи според количината на внес на јаглехидрати.Пациентите со најмал внес на јагленихидрати во студијата добивале околу 40% од нивната дневна енергија од јаглехидрати (оптимално се смета опсегот од 45 до 65%).
Научниците открија дека луѓето од оваа група имаат 6% помал ризик од развој на дијабетес тип 2 доколку примаат протеини и масти претежно од растителни извори. Ако тие исто така имаат низок внес на шеќер и други рафинирани јаглехидрати, нивниот ризик беше намален за 15%.
Но, ако луѓето на диета со малку јагленихидрати претпочитаат животински протеини и масти, тие имале 35% поголем ризик од развој на дијабетес тип 2. Доколку избегнувале и зрнеста храна, ризикот бил 39% поголем.
Студијата покажа дека за контролирање на ризикот од дијабетес тип 2 кај здрави луѓе, не е важна количината на јаглехидрати, туку изворите и квалитетот на протеините, мастите и јаглехидратите. Американското здружение за срце препорачува избор на храна која е минимално обработена, како и ограничување на внесот на шеќер, сол и алкохол.