-0.2 C
Скопје
00:55 - 18 декември, 2024

БОЖИЌ НА ТРПЕЗАТА: Вевчански виткалник – за гурмански почеток на годината

– Годината ја започнуваме гурмански, традиционално и што е најважно најадено. Вевчанскиот виткалник ја има таа чест да ја отвори годинешната вкусна приказна. Секое парче своја крцкава приказна – вели шеф Бранко Попоски познат под псевдонимот Готвиме со Бранко.
Па повелете рецепт, идеален за празничната трпеза.

Потребни состојки

450 гр. брашно
1/2 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1/2 филџан маслиново масло
по потреба млака вода
Фил
500гр. свеж спанаќ
1 лажичка сол
Малку бибер
2 јајца
Малку маслиново масло

ПОДГОТОВКА

Земете длабок сад и од состојките за тесто замесете средно меко тесто.
Тестото поделете го на 5 топчиња, а потоа секое топче расукајте го во мала кора.
Премачкајте ги корите со масло и оставете ги да отстојат 15 минути.
На чаршав ставете една кора и развлечете ја со раце, попрскајте ја со масло целата кора и врз неа нанесете од филот со спанаќ.
Со помош на чаршавот или крпата свиткајте ја кората во вид на ролат, а потоа кружно свиткајте ја.
Повторете ја постапката со сите кори.
Попрскајте го виткалниот со масло и печете околу 20-25 мин. на температура од 220 степени со постепено намалување.
фото приватна архива
фото приватна архива
фото приватна архива
Послужете го со кисело млеко или јогурт.

Слични објави

(Фото) Адријана Лима се омажи: Mанекенката ја објави радосната вест и ги покажа бурмите

Еспресо

(Фото) Јубилеен 60. роденден: Маријана и Росана прославија на различни континенти!

Еспресо

(Фото) Погледнете како изгледа синот на Зорица Брунцлик: Првото дете го родила на само 18 години, а пред Кемиша ги бакнувала овие познати музичари!

Еспресо

Саша Ковачевиќ со секси мускули: Поради тоа како изгледа во новите спотови, никој не ни обрнува внимание на песните

Еспресо

Милица Тодоровиќ ги откри мрачните тајни на шоу-бизнисот: На естрадата не се знае кој повеќе се дрогира

Еспресо

Мина Костиќ откри: Би била среќна повторно да станам мајка

Еспресо
Се вчитува....