10:54 - 5 декември, 2025

БОЖИЌ НА ТРПЕЗАТА: Вевчански виткалник – за гурмански почеток на годината

– Годината ја започнуваме гурмански, традиционално и што е најважно најадено. Вевчанскиот виткалник ја има таа чест да ја отвори годинешната вкусна приказна. Секое парче своја крцкава приказна – вели шеф Бранко Попоски познат под псевдонимот Готвиме со Бранко.
Па повелете рецепт, идеален за празничната трпеза.

Потребни состојки

450 гр. брашно
1/2 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1/2 филџан маслиново масло
по потреба млака вода
Фил
500гр. свеж спанаќ
1 лажичка сол
Малку бибер
2 јајца
Малку маслиново масло

ПОДГОТОВКА

Земете длабок сад и од состојките за тесто замесете средно меко тесто.
Тестото поделете го на 5 топчиња, а потоа секое топче расукајте го во мала кора.
Премачкајте ги корите со масло и оставете ги да отстојат 15 минути.
На чаршав ставете една кора и развлечете ја со раце, попрскајте ја со масло целата кора и врз неа нанесете од филот со спанаќ.
Со помош на чаршавот или крпата свиткајте ја кората во вид на ролат, а потоа кружно свиткајте ја.
Повторете ја постапката со сите кори.
Попрскајте го виткалниот со масло и печете околу 20-25 мин. на температура од 220 степени со постепено намалување.
фото приватна архива
фото приватна архива
фото приватна архива
Послужете го со кисело млеко или јогурт.

Слични објави

(Фото) Познатите ги китат луксузните домови: Кавги околу изборот на елка пред 2026!

Еспресо

(Видео) Ќерка ѝ на Ели Танасковска се врати од Канада, водителката ја раскажа вистината

Еспресо

Обожавателка среде концерт ме замоли да го откријам полот на нејзиното бебе: Ацо Пејовиќ во Скопје раскажа интересна анегдота

Еспресо

(Фото) „Мал сончев зрак води низ облачно небо“: Лична приказна на Илина Арсова

Еспресо

„Кога излеговме на состанок, ми кажа дека е оженет“: Николина Пишек бара партнер на апликација за запознавање

Еспресо

По загубата на мајка му и на татко, само таа му остана: Дарко Илиевски со уште лична приказна

msp-admin
Се вчитува....