Ана Наумовска е посветена сопруга и мајка на две дечиња. Во Македонија дипломирала на Факултетот за администрација и менаџмент на информациски системи, а сега веќе четири години живее во Австралија.
Уште од мала посакувала да готви како мајка ѝ и останатите жени од семејството, бидејќи сите биле, и се, одлични готвачки.
Ја прашуваме, кои се поголеми домаќинки во кујна, Македонките или Австралијанките и што најчесто тие готват?
– Дефинитивно и без двоумење Македонките. Македонките тука во Австралија, како и насекаде низ светот, се одлични готвачки и со голема страст ги приготвуваат нашите традиционални македонски специјалитети. Нема прослава која не изобилува со нашата преубава храна, а гостите се секогаш воодушевени. Австралијанките пак, готват побрза и многу поедноставна храна од нашата.
Вели дека надалеку се познати, па секако и во Австралија, македонскиот ајвар, нашите специјалитети од тесто како што се зелник, мазник, питулици и кифлички, прекрасното тавче гравче, полнети пиперки, специјалитети од месо, како и нашите прекрасни колачи и торти кои пленат со пребогат вкус, и дека ретко кого оставиле рамнодушен.
А еве како нашата Ана во Австралија ги остава без зборови Австралијанците.
Браво Ана, добриот глас надалеку се слуша!
Во продолжение откријте ги вештите мајстории на Ана – рецепти за македонски специјалитети – кои се најбарани преку океанот.
Мазник со кисела зелка
Тикварник
– Ова е еден од моите најомилени македонски традиционални десерти, кој си го правам многу често, ни рече Ана.
Состојки: 1.5 кг тиква, 50 мл масло, 300 мл млеко ( доколку сакате посен тикварник обичното млеко заменете го со соино млеко, 4 јајца (за посна варијанта, без јајца), 1 финџал шеќер или неколку лажици мед (јас ставам мал финџал, да не биде многу благ, во зависност од блажината на тиквата може да одземете или додадете по Ваш вкус) , 2 ванила шеќер, околу 15 лажици брашно (зависно колку е водеста тиквата, некогаш ставам некоја лажица помалку, некогаш повеќе), 1 прашак за пециво.
Тиквата се вари, се вади лушпата, потоа се пасира убаво со вилушка во поголем сад, се додаваат останатите состојки, се меша убаво со лажица, да се добие убава мазна смеса, се истура во подмачкана со масло тепсија (јас ставам хартија за печење), се пече околу 1 час на 180 степени. Најдобро е да се исече и послужи, кога тикварникот е ладен!
За посна варијанта, обичното млеко го заменив со соино млеко, и не ставив јајца, а вкусот е неодолив!
Пита со праз, тиквички и кромид
ПОЛНЕТИ ЃЕВРЕЧИЊА
– Подолго време си ги немав направено овие превкусни ПОЛНЕТИ ЃЕВРЕЧИЊА. Преубави се, меки како памук и полни со фил, објаснува Ана.
Состојки: За тесто: 3 рамни лажички сув квасец, 1 лажиче сол, 1 лажиче шеќер, 800 гр брашно, 2 јајца (собна температура ), 200 мл јогурт, 200 мл топло млеко, 50 гр растопен путер.
За фил: Може да се филуваат со било каков фил. Моите, половината се со сирење и две белки, половината се со моцарела и сланина сечена на коцки.
За премачкување: 2 жолчки.
За наросување: сусам.
Подготовка: Во поголем сад се промешуваат сувите состојки, потоа се додаваат и течните состојки потребни за подготовка на тестото.Се месе убаво меко тесто и се остава да надојди околу 30 тина минути.. Потоа се размесува тестото повторно и се дели на 12 еднакви топчиња. (Може и повеќе доколку сакате, јас овој пат на 12 го поделив.)
Секое топче се расукува во форма на правоаголник,на едниот крај од подолгата страна се филува, не премногу фил за да не ви истече кога ќе ги виткате. Внимателно се витка како ролат, потоа се врти (како да цедите крпа- но нежно, не премногу силно) и се спојуваат краевите. Се покриваат со кујнска крпа, и се оставаат 20тина минути. Се премачкуваат со разматена жолчка, се наросуваат со сусам и се печат во претходно загреана рерна на 180-200 степени, околу 20-25 минути, зависно од рерната. Идеални за појадок, излет, мезе, школска ужинка… Прекрасни се во комбинација со чаша јогурт.
Битолски лиснат зелник со спанаќ и сирење
Состојки: 1 кг брашно, 1 лажиче сол, 2-3 лажици киселина, 3-4 лажици масло, околу 500 мл вода, малку сув квасец ( на врв на лажичката), маргарин или путер за премачкување.
Подготовка: Се замесува убаво мазно тесто, се премачкува со масло и се остава да одмори 15тина минути. Потоа се расукува голема кора, се премачкува убаво со маргарин, се дипли, и се витка како ролат. Се остава да одмори 30тина минути во фрижидер. Потоа, се дели тестото на два дела, се расукува на намрсена површина, долниот дел да има и за витки, се филува, па се сучи горниот дел, малку поголем за да може да се насобере. Одозгора се премачкува со масло пред печење. Фил по желба, мојот беше спанаќ и сирење…
Домашно си е домашно, а македонско си е македонско, а светско!