Со пандемијата на коронавирусот и социјалната изолација, ни се наметнуваат голем број на прашања…
Порталот „Дејл Мејл“ собра неколку прашања од читатели на кои одговорија водечките експерти во нивната земја, а се однесуваат на дилемите околу заразата со коронавирусот.
Една личност поставила логично прашање во екот на пандемијата на коронавирусот и стравот од зараза.
* Нашата комшивка направи колачи и ги остави на нашиот праг завиткани во фолија. Дали е сигурно да ги јадеме и дали сепак постои ризик од зараза?
– Иако ова е сигурно еден добронамерен гест не е најсигурно да ја допирате фолијата во која се завиткани колачите, одговори Ендру Престон кој е микробиолог на Бат универзитетот.
– На фолијата можат да се наоѓаат траги од вирусот кои тука можат да останат со часови, а можеби и со денови, истакна тој.
* А дали вирусот може да се пренесе преку храната?
– Иако нема докази дека вирусот може да се пренесе преку храната и не е детално јасно дали трагите од вирусот на фолијата се доволни за да предизвикаат инфекција, би ве советувал да го отстраните целото пакување, вклучувајќи ги и колачите и детално да ги измиете и рацете и местата каде што тие стоеле во вашиот дом, заклучува Престон.
Тој советува дека и при нарачувањето на храна од рестораните кои носат до дома, можно е да се случи контаминација, можеби не директно преку храната, но преку амбалажите, лицето кое ви ја доставува и слично.
The post Дали во текот на пандемијата на коронавирусот е безбедно да јадеме храна која некој друг ја подготвил? appeared first on Слободен печат.