-2.2 C
Скопје
22:21 - 17 декември, 2025

СВИНСКИ БУТ НА НАЈВКУСЕН НАЧИН: Рецепт од кујната на Давор Панчевски

Ништо повкусно од сочен свински бут прелиен со глазура од сенф и мед. Љубителите на месо ќе бидат воодушевени од овој рецепт кој е совршен за новогодишните и божиќните празници. Постапката на подготовка е мошне лесна, а финалниот резулат е експлозија од вкусови која се топи во уста.

Давор Панчевски, фото приватна архива

Потребни состојки:

4 кг парче од свински бут

Мелен црн пипер по вкус

2 лажици сенф

Масло за јадење

2 лажички мешан сув зеленчук

За глазурата:

1 лажица сенф

1 лажица мед

Сол и мелен црн пипер по вкус

3 лажици масло за јадење

3 лажици вода

1 лажичка оцет

Прилог:

3 компири

3 моркови

1 страк праз

1 црвен кромид

Сол и мелен црн пипер по вкус

Масло за јадење

За сосот:

Течноста од тавата каде што се готвело месото

1 лажичка брашно

2 лажици масло за јадење

50 мл бело вино

Начин на подготовка:

Најпрво зачинете го парчето свински бут со мелен црн пипер и мешан сув зеленчук. Потоа премачкајте го со сенф и полејте малку масло за јадење. Префрлете го парчето месо во тава за печење обложена со хартија за печење. Превиткајте ги сите страни од тавчето со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 150 степени околу 3-4 часа. Во меѓувреме подгответе ја глазурата. Во длабок сад измешајте ги сенфот, медот, солта и мелениот бибер, маслото за јадење водата и оцетот.

Потоа, отстранете го тавчето од рерна и тргнете го парчето фолија.

Премачкајте го парчето со месо со глазурата и вратете во загреана рерна сега на 180 степени и печете околу 30 минути додека не добие убава сјајна златно-кафена боја.

Кога бутот ќе биде готов покријте го со парче алуминиумска фолија и оставете да се излади 20 минути.

Во тава на оган загрејте масло и пропржете го брашното. Полејте од течноста во која се готвело месото и бело вино. Матете со жица за матење додека целата смеса не се соедини и не стане густа како сосот.

За тоа време во тавче обложено со хартија за печење, ставете ги исецканите компири, моркови, праз и кромид. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус и полејте со масло за јадење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути. На половина од печењето извадете го тавчето од рерна и промешајте ги сите состојки за рамномерно да се испечат. Послужете со сосот и печениот зеленчук.

Комбинирајте го ова превкусно месо со чаша квалитетно црвено вино и во целост препуштете му се на задоволството.

За правилно да го подготвите овој рецепт можете да го погледнете во видеото.

Слични објави

„Мојта прва сопруга е преубава, а никој не пишува за неа“: Ова е поранешната сопруга на Данило Икодиновиќ 

E.A.

„Срцето ми беше полно што е тука“: Саша Ковачевиќ ја поканил поранешната девојка на концерт иако не ја видел одамна

E.A.

(Фото) Ова е единствената фотографија од првата жена на Раде Шербеџија: Во песна признал дека е виновен за крахот на бракот со Иванка

E.A.

Нада Топчагиќ искрено проговори за изгледот на колешката Вера Матовиќ: „Направила убави операции, но не може да ги скрие годините“

apostolova

Сексуално ги вознемирувал колешките под дејство на дрога: Хрватски режисер трајно исфрлен од Друштвото на хрватски филмски режисери

Еспресо

(Фото) Александра Пријовиќ ја покажа својата ќерка: По концертот на Саша Ковачевиќ, директно кај својата миленичка

Еспресо
Се вчитува....