Бананите се омилено овошје на многумина. Некои сакаат да ги јадат кога имаат зрела и жолта боја, додека други ги сакаат додека сè уште зелени. Кои се поздрави?
Зелени банани
Една голема предност на зелените банани е тоа што тие се богати со скроб. Луѓето кои избегнуваат храна богата со шеќер треба да јадат зелена банана. На пример, луѓето со дијабетес тип 2 треба да избегнуваат жолти банани.
Покрај тоа, зелените банани имаат и пробиотички бактерии, односно добри бактерии кои се исклучително добри за варењето на храната. Незрелите банани можат да ви помогнат подобро и поефикасно да ги апсорбираат хранливите материи, како што е калциумот.
Еден недостаток на зелените банани е тоа што содржат помалку антиоксиданти бидејќи количината на антиоксиданти се зголемува со зреењето на бананите. Зелените банани можат да доведат до надуеност поради поголемиот процент на скроб.
Зрели – жолти банани
Штом зрее, скробот се претвора во шеќери, така што жолтите банани полесно се варат. Повисокиот гликемиски индекс на зрели банани покажува дека тие брзо се варат. Зрелите банани имаат и поголемо ниво на антиоксиданти.
Студиите покажуваат дека одредена количина макронутриенти во бананите се намалува за време на процесот на зреење. За да добиете повеќе витамини и минерали, подобро е да јадете зелени банани. Жолтите банани имаат поголема содржина на шеќер, па затоа не се погодни за луѓе кои имаат дијабетес.
На кратко, и зелената и жолтата банана имаат свои предности и недостатоци. Можете да ги јадете и двете за да внесете одредени хранливи материи во вашето тело.
Клучната разлика е во тоа што луѓето кои имаат дијабетес тип 2 треба да избегнуваат жолти банани поради поголемата содржина на шеќер, пишува „One green planet“.