8.8 C
Скопје
12:41 - 22 јануари, 2025

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Зерде“ – антички пудинг со шафран

zerde зерде рецепт

Зерде е сладок оризов пудинг со потекло од Турција. Оризот се вари во вода, потоа се комбинира со шеќер, малку куркума и шафран – давајќи му на десертот типична жолта боја. Обично се украсува со пињоли, калинка и ф’стаци.

Зерде традиционално се подготвува за свадби и родендени, но е особено популарен во текот на месецот Рамазан. Сепак, може да се најде и во многу ресторани и продавници за десерти низ целата земја.

Потребни состојки:

– 1/2 мал ориз,
– 6 чаши вода,
– 1 голема лажица скроб,
– 4 лажици шеќер,
– 1 лажица вода од ружа(ако немате, здравје),
– 1 лажица суво грозје,
– 1 лажица пињоли(ќе послужат и ф’стаци и ореви),
– Шафран (на врвот на лажичката),
– Суво грозје, пињоли и калинка за украсување

Подговотка:

Гответе 5 чаши вода и ориз во тенџере додека оризот не е целосно сварен. Стопете го скробот во 1 чаша вода, додајте го во оризот и мешајте брзо. Додадете шеќер, вода од ружа, пињоли, суво грозје и шафран. Гответе, постојано мешајќи, на средна топлина додека не се стегне. Потоа, тргнете го од оган и споделете го со чашите за сервирање. Откако ќе се прилагоди на собна температура, декорирајте.

Слични објави

(Фото) Ана Николиќ сака да се омажи со Рале во црква до гробот на патријархот Павле: Тајно го посетила манастирот!

Еспресо

„Возев мотор на задното тркало“: Дејан Матиќ откри детали за детството, татко му не верувал дека е слеп

Еспресо

(Фото) Северина ужива на Малдиви и ја чита книгата на Ведрана Рудан: „Нејзиниот филм на јахтата ја оживеа Југославија!“

Еспресо

(Фото) Пожешка и од песокот во Дубаи: Теодора Џехверовиќ им го помати умот на мажите со секси фотографии

Еспресо

Трогателен момент во кариерата на Петар Грашо: Сними дует со двегодишната ќерка

Еспресо

(Фото) „Полека, но сигурно доаѓа…“: Српската пејачка Сара Јо заврши во болница!

Еспресо
Се вчитува....