Познатата актерка Лидија Вукиќевиќ ја прослави својата куќна слава – Света Петка. Како и секоја година, таа е особено посветена на подготовката на празничната атмосфера и традиционалните обичаи, но овој пат ѝ покажа на јавноста и како изгледа нејзиниот дом за време на прославата.
Лидија, која е позната по својата љубов кон совршениот ред и хармонија, се потруди секој агол да зрачи со мир и традиција. Во нејзиниот дом, пред секоја икона гореше темјан, а пред иконата на Света Петка беѓе запалено кандило. Дури и на Светото писмо, темјанот тлееше, додека славската трпеза беше внимателно наредена во согласност со обичаите – на масата имаше жито, славска свеќа и погача.
Особено внимание привлече еден детаљ во делот од домот каде што стои пијаното – декоративен сад со натпис „Среќна слава, домаќини“, кој внесува топлина и празничен дух во просторот.
Актерката претходно беше домаќинка на екипата на „Блиц“ на денот на нејзината слава, па открила колку внимание посветува на своите подготовки.
– Сè подготвував десет дена. Јас сум голем перфекционист. Сакам сè да биде на свое место, естетскиот момент ми е важен и секако не ја ставам храната во позадина, туку ги правам овие венци околу тортата, житото и свеќите и ги терам луѓето да се чувствуваат удобно во околината, рече таа тогаш.
Кога ја прашаа од каде црпи идеи за уредување на својот дом, Лидија откри дека најмногу верува на сопствениот вкус и талент.
– Црпам инспирација од себе, јас сум некој што сака да се занимава со куќата и цел живот се занимавам со куќата, но не само да купувам и да носам. Знам да сликам рамки за слики, да преуредувам. Знам како да правам сè околу куќата што можеби на некого му треба маж, мене не ми треба. Креативна сум, многу работам со бои, четки… Сакам сама да го направам, да го насликам, дека тоа е моја работа, а не само да одам и да го купам.
Кога станува збор за празничната трпеза, Лидија не отстапува од српските обичаи и локалните специјалитети. Иако не јаде месо, традиционалните јадења секогаш имаат свое место на нејзината трпеза.
– Ако се прашувам јас, никогаш немаше да има месо, бидејќи не јадам месо. Мислам дека мојот специјалитет се суви полнети пиперки со ориз, тоа е нешто што го сакам. Имам голема почит кон традицијата и нашите обичаи, се трудам да ја одржувам со моето семејство и пријателите и да имам српски јадења на трпезата, од сарма, пиперка, грав, печива, сирење, павлака. Повеќе се прибегнувам кон таа традиционална кујна отколку кон помодерната.
