-2.2 C
Скопје
22:55 - 21 ноември, 2024

ЧАЈ ПООПАСЕН ОД АЛКОХОЛ: Може да биде фатален за црниот дроб, внимавајте!

чај

За време на сезоната на вируси, често консумираме чаеви, а многумина не знаат дека некои чаеви можат да бидат и опасин по живот.

Претпоставката на повеќето луѓе е дека чаевите се здрави и можат само да ни помогнат во борбата против настинки и вируси. Но, многу е важно да се знае правилно да се консумираат истите. Една билка со која треба особено да бидеме внимателни е жалфијата.

чај

Обичната жалфија или лат. Salvia officinalis ја содржи озлогласената хемикалија тујон, која, меѓу другото, се наоѓа и во абсинтот. Токсичноста на тијонот е опширно проучувана. Невротоксичноста е главен токсичен исход во акутните и хроничните студии.

Тујонот може да биде отровен. Оваа хемикалија може да предизвика напади и оштетување на црниот дроб и нервниот систем.

чај

Како да се консумира чај од жалфија?

Најдобро би било чајот од жалфија да го користите исклучиво за плакнење на устата. Исто така, постојат тврдења дека токсичноста на тујонот може да се избегне ако жалфијата се готви повеќе од 15 минути. Меѓутоа, во овој случај, чајот ќе биде исклучително горчлив.

Жалфијата дефинитивно не треба да се вади од употреба. Здрава е за забите и усната шуплина. Ако наберете свежи листови жалфија и ги триете околу забите,  непцата ќе ги направите поздрави и поцврсти. Се препорачуваат и производи за коса на база на жалфија, бидејќи смируваат и даваат сјај.

Слични објави

Поранешна помошничка на Лепа Брена откри каква е пејачката приватно: Eдна работа никогаш нема да ѝ ја заборави

Еспресо

(Фото) Босански пејач доживеа сообраќајна несреќа во центарот на Белград! Автомобилот му е целосно уништен

Еспресо

(Фото+видео) Неда Украден подготвена за куќната слава, пејачката виткаше сарма со внуката

Еспресо

(Фото) Тело како на божица! Наташа Беквалац во проѕирен тил ги покажа градите и рамниот стомак

Еспресо

(ФОТО) Дарко Лазиќ и Катарина ја крстија ќерката: Малата Срна е преслатка во бел фустан со панделка на глава

Еспресо

(Фото) Анастасија Гудељ засукала ракави и направила пита: Рецептот се подготвува брзо и лесно

Еспресо
Се вчитува....