Во топлите денови уживаме да јадеме лубеница бидејќи е освежителна, слатка и нискокалорична. Но потоа, ги фрламе семките. Доколку од нив пак, направиме домашен чај од лубеница, ќе имаме и здравствени добивки.
1.
Семките од лубеница се богати со растителни влакна и оттука помагаат во подобрувањето на дигестивниот систем, па чајот од семки од лубеница се препорачува на оние кои имаат често „запек“.
2.
Семките помагаат на оние кои имаат проблеми со отежнато уринирање и камен во бубрег.
3.
Семките од лубеница содржат голема количина на цитрулин, па одлични се како антиоксиданси.
4.
Чајот од семки од лубеница го намалува крвниот притисок.
Како да го подготвите чајот?
Потребни ви се 4 лажици свежи семки од лубеница кои ќе ги сварите во 2 литра вода. Варете ги 15 минути. Оставете чајот добро да се излади и да отстои половина час. Пијте од него три пати дневно, неколку дена последователно, потоа направете мала пауза па продолжете да го пиете во наредните неколку недели.
Дополнително, чајот од семки од лубеница е богат со магнезиум, витамин А, железо, витамин Б, калциум и витамин Ц. Одличен е за зајакнување на помнењето, а ја подобрува и концентрацијата.