3.8 C
Скопје
04:25 - 21 декември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Кљукуша – брза и лесна пита што ќе ги засити и најгладните

Кљукуша е традиционално босанско јадење кое датира од времето на Отоманската империја. Во својата основна форма, ова јадење налик на пита се прави само со брашно, сол и вода, додека додатоците често вклучуваат рендан компир и јајца, како и лук, масло, павлака или млеко.

Смесата традиционално се пече во тркалезни тави, а не треба да биде премногу густа. Кога се пече, кљукушата или се сече на кришки или се кине со раце на парчиња со големина на залак (ćopana или istrgana kljukuša) кои потоа се премачкуваат во различни комбинации на маснотии, путер, кисела павлака, кајмак, сирење или млеко.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TUNALI LJILJANA (@sarajkatunalila)

Кљукуша е едноставно и разноврсно јадење кое често се подготвува во босанските домаќинства. Вообичаено се ужива за појадок, како главно јадење или закуска, како и како додаток на јадења со месо. Во Херцеговина истото јадење се нарекува „изливача“.

(ВИДЕО+ФОТО) ВО ЉУБОЈНО НА ГАСТРО ПРОСВЕТИТЕЛСТВО: Баба Трајанка ни покажа како се прави сукан зелник!

Потребни состојки:

500 гр компири
1 главица црвен кромид
5 лажици брашно
200 мл млеко
50 мл масло
2 јајца
2 лажички сол
1 лажичка пиперка

Подготовка:

1. Компирот излупете го и исечете го на коцки, ставете го во поголем сад за мешање. Излупете го кромидот и исечкајте го што е можно поситно. Додадете ги сите други состојки и добро измешајте. Истурете ја смесата во тава подмачкана со масло(може да користите и путер) со димензии 20 x 40 cm. Печете 20 минути на 250 степени. Оставете ја кљукушата да се излади, па исечете ја на коцки.

*Може да ја премачкате со путер, кисела павлака, кајмак или да ја послужите со сирење.

(ФОТОГАЛЕРИЈА) НА МЕСЕНО СО ГОСПОЃА ЦВЕТАНКА – ЕСТЕТ ПО СТРУКА И ДАРЕЖЛИВА ПО ДУША: Рецептите ми се oд тефтерoт нa мaјкa ми нo никoгaш не ги кријaм и сo пoсебнa рaдoст ги спoделувaм!

Слични објави

„Јас не можам да пеам!“: Јелена Розга ги одложи концертите во Белград поради трагедијата во Загреб

Еспресо

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо
Се вчитува....