25 рецепти за 25.000 илјади вкусни и здрави навики со Cooking with Branko.
Двојна чоколада или соврпено слатко задоволство и за најпребирливите! Ќе ве освои со вкусот на белгиско чоколадо, бело чоколадо и какао. Не се мисли многу, одма во кујна! – вели шеф Бранко Попоски познат како Cooking with Branko.
Потребни состојки
За долниот дел:
– Чоколадни бисквити (400гр.)
– 1 цеден портокал
– 80гр. путер
– 200гр. мелени ореви
За кафеавиот крем:
– 150гр. белгиско чоколадо
– 2 пудинга од чоколадо
– 600мл. млеко
– 80гр. путер
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 50мл. хопла
За белиот крем:
-150гр. бело чоколадо
– 2 пудинга од ванила
– 600мл. млеко
– 80гр. путер
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 50мл. хопла
За преливот:
-150гр. белгиско чоколадо
– 2 лажици какао органско
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
Во длабок огноотпорен сад додадете ги мелените бисквите, оревите и путерот. Мешајте се додека не се растопи и не се соедини смесата. Исцедете го портокалот и додадете го во изладената смеса. Во округли сад, поставете ја смесата и притиснете ја со прсти убаво да се прилепи за садот.
Во тенџере додадете го млекото за пудингот и оставете да се вари. Потоа додадете ги кесичките со пудинг и убаво мешајте додека не се формира густа и убава смеса. Оставете го да се излади. Во сад додадете го путерот. Топете заедно со чоладото. Изладениот пудинг и растопеното чоколадо изматеге ги со миксер. Додадете ја и хоплата. Матете убаво се додека не добиете густа смеса. Истурете ја врз долниот дел. Израмнете убаво. Истата постапка повторете ја и со белиот фил.
За преливот: Во огноотпорен сад, додадете го чоколадото и какаото. Мешајте убаво се додека не се соединат состојките.
Преливот истурете го врз изладената торта.
Оставете да отстои во фрижидер околу 30минути, за да се стегне тортата.
Добар апетит!