Тиквата е вкусна, лесно сварлива и богата со нутриенти поради што своето место го наоѓа во многу јадења.
Одлично оди со тост, крекери, како додаток на јадењата. Не треба многу да размислувате како да го послужите – дoволно е да го намачкате на омиленото лепче и по желба да го зачините со масло од тиква и семки.
Есенскиот намаз на база на тиква од Лебот на мама е создаден во соработка со Шеф Марк.
Потребни состојки:
- 1кг претходно сварен и измилсан наут
- 359-400 гр сварена тиква
- 1 кафена лажица сусамово ладно цедено масло
- 3 супени лажици потпечен сусам
- 2-3 чешниња лук
- сол по вкус
Подготовка:
Сите состојки се ставаат во блендер да се измиксаат додека убаво не се соединат. Треба да се добие убава кремава структура.