Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Јужна Америка
Емпанади со јаболко
View this post on Instagram
Емпанадите се јадат низ Јужна Америка и се карактеристични за секоја држава. Во Мексико се направени од „маса“ – тесто од пченка, додека оние што се јадат во земји како Аргентина се направени со тесто за пециво. Овие слатки емпанади спаѓаат во втората категорија и се полнат со јаболка и суво грозје.
Грузија
Хачапури
View this post on Instagram
Грузија е мала земја сместена помеѓу Турција и Русија и во минатото служела како важен одмор на трговски пат. И покрај големината на државата, грузиската кујна е и богата и разновидна. Хачапурите се грузиско „пиде“ кое се прави со јајце и саламурено сирење по име Сулгини, што потекнува од Грузија.
Кореа
Ролован омлет
View this post on Instagram
Овој ролован омлет е многу едноставен за правење и е фаворит за појадок. Се прави омлет кој се ролова заедно со листови алги, наречени „gim“ во Кореја. Се комбинира со чаша чај од печен јачмен – „bori cha“, за целосен корејски појадок.