Дали некогаш сте помислиле дека можете да направите панакота која ќе биде и слатка и здрава во исто време?
Златната панакота е инспирирана од златното млеко, кое е докажано здрав пијалак. Основата се прави од слатка павлака, млеко, шеќер и желатин.
Во преливот има мед, куркума, ѓумбир, мускатно оревче и цимет.
Потребни состојки:
250 мл млеко
7 гр желатин
1/2 лажичка куркума во прав
700 мл слатка павлака
Прстофат сол
125 гр мед
Подготовка:
Млекото ставете го во мал сад, а во него истурете го желатинот и причекајте пет минути за да омекне. Куркумата најпрво растворете ја со лажица слатка павлака па измешајте со остатокот и додадете ги солта и медот.
Мешајте на слаба температура, додека медот се стопи, но внимавајте да не зоврие смесата. Потоа измешајте го млекото со желатинот и тргнете од рингла.
Префрлете ја смесата во чист сад кој ќе го ставите во друг сад, со ладна вода и мраз. Мешајте додека се лади. Изладената, но уште течна смеса ставете ја во чаши и ставете ја да се излади во фрижидер неколку часа.
Подгответе прелив од мед, куркума, цимет и ѓумбир и прелијте врз панакотата.