Тажин е уникатен марокански специјалитет направен со приготвување овчо месо во глинена урна заедно со ароми како шафран, ким, лук, лимони и маслиново масло. Јадењето е особено популарно во Маракеш, каде што урните се полнат со сите состојки, потоа се ставаат во јаглен од јавна бања (амам) за полека да се готви преку ноќ додека месото не стане толку меко што не паѓа од коските.
Првично, тажинот бил создаден и готвен од мажи кои оделе на излети на отворено
Главната карактеристика на јадењето е садот во кој се приготвува, но може да го прилагодите за дома со овој рецепт:
Потребни состојки:
– 2 килограми јагнешко или овчо месо
– 2 лажици лук (згмечен)
– 1 лажиче сол
– 1 прстофат нишки од шафран издробени
– 1/2 лажиче куркума
– 3/4 лажиче бел пипер
– 1 лажиче ким
– 1/2 кора од лимон, ситно исечкана
– 1/4 чаша маслиново масло
– 1-2 чаши вода
Подготовка:
1. Во тенџере под притисок, додадете маслиново масло и лук да се готват на средна топлина околу 3 минути.
2. Измијте го и исчистете го јагнешко месо од вишокот маснотии и додајте го во тенџерето под притисок.
3. Додадете ги сите зачини и лимонот, потоа измешајте ги сите состојки, така што месото ќе биде покриено со сите зачини.
4. Следно треба да се додаде доволно вода за едвај да го покрие месото.
5. Ако готвите со обично тенџере (не во тенџере под притисок), додадете половина од количината на вода и внимателно надгледувајте, можеби ќе треба да додадете повеќе.
6. Покријте го тенџерето под притисок и варете на средно-висока топлина 45 минути до 1 час. (околу 2 часа за обично тенџере)
7. Испуштете ја пареата и проверете дали месото е меко. Треба да се распаѓа и во тенџерето да има густ сос.
8. Ако месото се распаѓа, но има многу течност, продолжете да ја вриете течноста.
9. Кога ќе завршите, послужете на чинија и јадете со корката на бел леб или француски багети.