Портокалопита е традиционален десерт на островот Крит. Посебната област каде што основата на овој рецепт се родила се наоѓа во близина на Лефкон Ореон, планински венец покриен со снег кој им обезбедува на долините вода и да ја одржува земјата жива за време на сувите и топли лета. Земјиштето веднаш под овој планински венец е идеално за одгледување цитрусни растенија, поради што е полно со дрвја портокали.
Ова е причината зошто портокалите се една од главните состојки во критските диети и зошто се користат во голем број зимски рецепти. Исто така, класичната торта е дел од групата „сиропијаста“ во Грција, која ги вклучува сите десерти кои откако ќе се испечат се натопуваат во шербет за тестото целосно да го впие.
Портокалопита се смета за врвна прослава на сезоната на портокали во Грција.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
- 500 гр кори
- 200 гр грчки јогурт
- 4 јајца
- 250 мл екстра девствено маслиново масло
- 280 гр шеќер
- ¼ лажичка цимет
- 300 мл сок од портокал, свежо исцеден
- 1 ½ лажица прашок за пециво
- Кора од 2 портокали
- 1 лажичка екстракт од ванила
- Маслиново масло (или сончогледово масло),
- 1 портокал, исечен (за декорација)
За шербетот:
- 400 мл вода
- 400 гр шеќер
- Кора од портокал
- 1 стапче цимет
View this post on Instagram
Подготовка:
- Раширете ги корите на голема површина и оставете ги на собна температура 25 минути да се исушат.
- Во тенџере истурете ги водата, шеќерот, кората од портокал и стапчето цимет и оставете да зоврие на средна температура. Потоа намалете ја топлината и варете 10 минути на тивок оган, додека шеќерот целосно не се раствори и сирупот малку не се згусне. Оставете да се излади.
- Загрејте ја рерната на 175°C. Во сад се додаваат маслиновото масло, шеќерот и се матат со миксер на мала брзина. Па се додаваат ги јогуртот, сокот од портокал, кората од портокал и екстрактот од ванила и добро се матат. Потоа, додадете ги јајцата едно по едно додека не се соединат сите состојки и смесата не се изедначи. Додадете го прашокот за пециво и лесно изматете. Рачно искинете ги корите на ситни парчиња и додајте ги во смесата. Добро изматете.
- Намачкајте го дното и страните на садот за печење со маслиново масло (или сончогледово масло) и истурете го тестото. Израмнете го тестото со силиконска шпатула. Врз колачот ставете ги неизлупените парчиња портокал.
- Печете околу 40 минути или додека портокалопитата не биде убаво обоена и целосно испечена. Проверете дали колачот е готов така што ќе направите засек со врвот на тенок нож. Ако ножот излезе чист, колачот е готов.
- На крај со изладениот шербет полека прелијте го врелиот колач со помош на кутлача. Оставете секоја лажица шербет да се впие пред да ја истурите следната. Откако ќе се впие шербетот, ставете ја портокалопитата во фрижидер најмалку 6 часа. Идеално, колачот треба да се сервира ладен.
Добар апетит!
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Класичната зачинета торта со мед која е лесна и брза за правење!