Состојки:
5 јајца
2 лажички сол
10 грама црн пипер
200 грама кисела павлака
150 милилитри млеко
100 милилитри масло за јадење
1 морков
100 грама сирење
300 грама магдонос
1 страк праз
500 грама брашно
1 прашок за печиво
200 грама сусам
Подготовка:
Пред да започнете со подготовката на овој вид на проја, потребно е претходно да ги подготвите сите продукти. Токму затоа, празот, магдоносот, сирењето и морковот исечкајте ги колку што можете поситно. Потоа, во подлабок сад ставете ги јајцата и солта и кратко матете ги со миксер. Потоа во изматената смеса, додадете ја павлаката, брашното, прашакот за печово, црниот бибер, маслото и млекото и сето тоа убаво се меша со помош на вилушка.
Потоа во вака подготвената смеса, се додаваат претходно исечканите состојки и сето тоа заедно убаво се промешува. Вака подготвената смеса, се става во соодветно тавче за да се испече. Неколку минути пред да биде готова се наросува со сусам и повторно се враќа во рерна за да се допече.
Во продолжение погледнете уште една варијација на рецептот: