15:59 - 5 декември, 2025

(РЕЦЕПТ) УМЕТНИЦА ВО ЖИВОТ, УМЕТНОСТ НА ТРПЕЗАТА: Елена Николоска Цветковиќ ни подготви ролат од тиква

Уметницата и мејк-ап артист Елена Николоска Цветковиќ, ни го разубавува денот со есенски рецепт, во нијанси на ова годишно време.

-Есента ја обожавам најмногу поради тиквата, па потоа – зимниците, шарените дрвја и отсуството на комарци – ни открива Елена и додава – Кога ќе се појават убавите тикви на пазар, едноставно не можам да им одолеам.
Од кралицата на есента – тиквата, овојпат Елена подготви ролат.
фото – приватна архива

Ролат од тиква

3 јајца се матат со 170гр. шеќер убаво да се разложи шеќерот, потоа се додаваат следните состојки:
1 лажица ванила екстракт
1/4 лажичка ѓумбир
1/4 лажичка мелено каранфилче
1 и 1/4 м.лажичка цимет
прстофт сол
1/2 лажичка пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
Се мати убаво со миксер. Потоа се прекинува со мешање со миксерот и се продолжува рачно, се додава 240гр пире од тиква кое се меша со лажица.
На крај се додава брашно околу 150гр., и тоа се меша постепено со лажица.
Откако ќе се добие хомогена густа смеса, се става во плех на хартија за печење. Се размачкува еднакво низ плехот и се става да се пече во претходно загреана рерна на 200C.
Откако ќе се испече, се префрла пандишпанот на крпа, на која претходно сме наросиле прав шеќер и додека е топол, полека се мота како ролат. Се остава да се излади.
Во меѓувреме се прави филот. Но претходно се сечкаат ситни парчиња тиква кои се ставаат во рамен сад и се попрскуваат со шеќер во прав и малку густин. Се дробат и ореви.
За филот потребно е најпрво со миксер убаво да се изматат:
150гр. омекнат путер на собна температура, на ова се додава
150гр. шеќер во прав, се мати, потоа се додава
300гр. крем сирење кое е на собна температура, на крај се додава
1 лажичка. густин, 1 лажичка ванила екстракт и сè заедно се миксира за да се добие хомогена кремаста смеса.
Потоа, откако убаво е изладен пандишпанот, се одмотува од крпата и се премачкува со филот, но не до крајот на кората. Врз филот се става од парчињата тиква и ореви, и внимателно се замотува во ролат, без многу стегнување. Се витка во стреч фолија и се остава во фрижидер за убаво да се стегне. Се декорира по желба.
– Напоменувам дека пандишпанот треба да е тенок, па според смесата ќе одредите и во колкав плех ќе го печете. Пирето од тиква не треба да е многу водесто, ако ја варите тиквата потоа треба убаво да ја исцедите, бидејќи ако е поводеста, ќе ви треба поголема количина на брашно. Најдобро е да ја испечете, во тој случај се добива пире од тиква која не впила многу вода – советува Елена.
фото – приватна архива
фото – приватна архива
фото – приватна архива
фото – приватна архива

Слични објави

Нови детали од разводот: Ана Ивановиќ и Бастијан не сакаат да се сретнат по никоја цена!

Еспресо

Халид Муслимовиќ пред самиот концерт завршил на инфузија! Еве што му се случило…

Еспресо

Саша Ковачевиќ ја разоткри Емина Јаховиќ! Ваков лут поради нејзината лага досега не сте го виделе!

Еспресо

(Фото) Димитар и Маја како деца останаа без татко во Битола, ова жена ги одгледа: Денеска на посебен начин ѝ заблагодарија

Еспресо

(Видео) И небото „заплака“: Познатиот музичар ја отсвири најтажната балада на гробот на Џеј Рамадановски на дожд

Еспресо

(Фото) Само тој ова го може: Сања го испофали Слаткаристика

msp-admin
Се вчитува....