14.8 C
Скопје
08:51 - 16 април, 2024

Полнет модар патлиџан на грчки начин

Состојки:
1 голем модар патлиџан
2 чешниња лук многу ситно исечкан
3 лажици маслиново масло
сол
црн бибер
50 милилитри оцет
малку свеж магдонос
100 грама фета сирење
1 печена црвена пиперка ситно сечкана

Подготовка:
Модриот патлиџан убаво измијте го, отстранете му ја рачката и со нож засечете го на неколку места. Потоа завиткајте го во алуминиумска фолија и ставете го да се пече во рерна на 200 степени околу 30 минути.
Откако ќе помине потребното време, односно веднаш штом модриот домат ќе омекне, извадете го од рерна и внимателно излупете го со остар нож.
Потоа исечете го на средината и внимателно отворете го. Потоа убаво зачинете го модриот патлиџан и додајте малку маслиново масло и оцет. На крај, додајте ги лукот и сечканата печена црвена пиперка.
На крајот додајте го ренданиот кашкавал, односно фета сирењето и магдоносот.
Вака подготвениот полнет домат, ставете го во рерна да се пече.
Сервирајте си павлака.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....