11:13 - 5 декември, 2025

Полнет модар патлиџан на грчки начин

Состојки:
1 голем модар патлиџан
2 чешниња лук многу ситно исечкан
3 лажици маслиново масло
сол
црн бибер
50 милилитри оцет
малку свеж магдонос
100 грама фета сирење
1 печена црвена пиперка ситно сечкана

Подготовка:
Модриот патлиџан убаво измијте го, отстранете му ја рачката и со нож засечете го на неколку места. Потоа завиткајте го во алуминиумска фолија и ставете го да се пече во рерна на 200 степени околу 30 минути.
Откако ќе помине потребното време, односно веднаш штом модриот домат ќе омекне, извадете го од рерна и внимателно излупете го со остар нож.
Потоа исечете го на средината и внимателно отворете го. Потоа убаво зачинете го модриот патлиџан и додајте малку маслиново масло и оцет. На крај, додајте ги лукот и сечканата печена црвена пиперка.
На крајот додајте го ренданиот кашкавал, односно фета сирењето и магдоносот.
Вака подготвениот полнет домат, ставете го во рерна да се пече.
Сервирајте си павлака.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....