Состојки:
4 компири со средна големина
1 коцка за супа
3 лажици павлака
100 грама пченка
Подготовка:
Најпрвин измијте ги и ситно исечкајте ги компирите. Потоа ставете ги да се варат во соодветно тенџере во кое ќе налеете околу еден литар вода. Во него, ситно исечкајте го и кромидот и варете ги овие состојки околу 20 минути. Откако ќе се свари, супата се трга од оган и се остава да отстои малку. Од течноста во која се вареа компирот и кромидот се одзема околу 200 милилитри.
Потоа, во тенџерето се додава половина од пченката, па целата смеса се блендира со блендер. Откако ќе добиете убава кремаста и мазна смеса, во неа се истура павлаката која претходно сте ја изматиле со одвоената супа од тенџерето. Супата се враќа на оган да зоврие. Се посолува по вкус и се додава и преостанатата пченка.