Го дегустиравме во гостилница „Фросина“, а ни го зготви шефот на кујната Фросина Ивановска, која заедно со сопругот Тони, се сопственици на гостилницата.
Не напразно „Фросина“ е гостилница, а не ресторан – зашто тука секогаш ќе бидете добро нагостени и да не речеме, прејадени. Вгнездена е на улицата „Платник“, на мирна локација, се служи строго домаќинска кујна, а пријатното музиче дозволува човек на раат да се изнамуабети додека ужива во храната. Амбиентот е „како да не си во Скопје“, туку во некоја тосканска „траторија“. А, го знаете она за Италијанците? Кога јадењето е во прашање, прашањето е „дове си манџа бене?“ (каде се јаде добро).
Е, баш тука се јаде добро. Во „Фросина“. Затоа чести гости се странците, ама и уметниците, спортистите и ете, ние, најобичните. Такви се и сопствениците на „Фросина“, најобични мили луѓе кои не се „занесуваат“ и покрај тоа што имаат добра причина за тоа – храната која ја служат.
Менито е прилично дебело, но наместо да се мислите што да пробате, прашајте што се јаде денес. Така и ние направивме:
-Што се јаде денес?
-Полнети пиперки, мусака, сарми од лозов лист, полнети тиквички, од чорби, телешка, шкембе, јагнешка, пилешка, полнет модар патлиџан, џигер во марамица, гибаница.
И ако одговорот повторно ви изгледа предолг, слободно „перонализирајте“ го прашањето.
-Што да јадам денес?
Така и ние направивме. И добивме гулаш со шпагети. Толку го бендисавме што ја прашавме шефицата за рецептот. А таа пак, несебично го сподели со нас. Ние, со вас.
ГУЛАШ СО ШПАГЕТИ
Потребни намирници (за 4 лица)
300 гр. шпагети,
1 кг. кромид,
1/2 кг. свински шол,
ловоров лист,
црвен пипер,
црн пипер,
сол по желба.
Подготовка
Го лупиме и ситно го сечкаме кромидот. На малку зејтин во тава, кромидот го пржиме на „тивко“. Кога ќе порумени, го додаваме претходно исечканото месо на коцки. Додаваме филџан вода и оставаме да се „крчка“ и понатаму на ниска температура, околу 1 час.
10 минути пред гулашот да е готов, ги додаваме зачините.
Во меѓувреме, ги подготвуваме шпагетите на вообичаен начин.
Ги сервираме шпагетите во чинија. Врз нив го ставаме гулашот, па по желба декорираме.