Иако многумина мислат дека е лесно, сепак избирањето свеж, сочен и совршено зрел домат и не е така едноставна работа. Кога веќе сте решиле да платите за овие исклучителни плодови, тогаш научете се и како да ги одберете.
Имено, доматите имаат големи количества витамин Ц во својот состав, а содржат и витамин Б-комплекс. Со редовното консумирање на овој зеленчук, значително ќе му потпомогнете на телото да ги „надополни“ намалените количества калиум, калциум, натриум и магнезиум, кои имаат исклучително важна улога за одржувањето на имунитетот.
Имено, поголемиот број плодови, вклучително тука и доматите, пред да стигнат на трпезата, претходно многупати се хемиско третирани, бидејќи за да не трпат производителите големи загуби, нивната цел е да добијат здрав, на око убав производ, но исто така важно им е и производот да биде цврст за да остане неоштетен додека се транспортира.
Внимателно набљудувајте ја кората на доматот
Доколку доматот има темноцрвена боја, без на неа да има видливи набори или пукнатини, најверојатно станува збор за свеж плод. Светлата боја на кората на доматот или, пак, светлорозовата боја, ви открива дека производот најверојатно сè уште не ја достигнал својата зрелост, бидејќи бил скинат од растението пред да биде вистинското време за тоа.
Домат што не треба да го купувате е оној што на прв поглед има набори на кората или одредени темни точки. Ваквиот домат најверојатно веќе почнал да се расипува.
Помирисајте го доматот
Еден од најдобрите начини да ја утврдите свежината на доматот е доколку го помирисате. При мирисањето на плодот, доколку почувствувате дека мирисот му е навистина интензивен, тогаш во вашите раце го имате вистинскиот домат. Ако не ја почувствувате вистинската арома на зрел домат, во тој случај оставете го плодот и побарајте си нов. Доматите што не мирисаат убаво, немаат ниту убав вкус.
Притиснете го плодот со врвовите на прстите
Зрел и квалитетен домат најдобро се чувствува на допир. Тој треба да биде доволно цврст за да можете да го притиснете со прстите без да се плашите дека ќе ви „експлодира“ в рака, а истовремено да не ви биде претврд, што пак би било доказ дека е недоволно зрел.
Складирајте ги правилно
Доматите што сте ги купиле, обидете се и да ги складирате правилно за да ја зачувате нивната боја и арома што е можно подолго, но и хранливите состојки и витамините. Затоа, најдобро е да ги чувате на собна температура, а во фрижидер ставајте ги само доколку планирате да ги сечете за да ги ставите во салата или ако од нив планирате да правите оброк.