Јапонското јаболко кое меѓу народот се среќава и под името рајско јаболко, е овошје што пристигнало на Балканот на почетокот од минатиот век.
Ова портокалово доцно есенско овошје припаѓа на семејството абоноси и е богат извор на витамини.
Содржи голем процент витамин Ц и бетакаротен со што влегува во групата овошја кои се корисни
за имунолошкиот систем.
Исто така е познато дека содржи витамини од групата Б, како и витамини Ф, П, ПП и глутаминска киселина. Јапонското јаболко во себе содржи и висок процент на танини, поради што првично се
сметало дека не е соодветно за консумација.
Друг интересен факт за ова овошје е дека корисните својства им се сочувуваат до температури од минус 20 степени. Богати се со пектини, шеќери, јод, ликопен, што ги прави моќни антиоксиданси. На ден доволно е да се јадат до две до три јапонски јаболка максимум.