Путер
„Путерот се прави од животински лој, кој содржи заситени масти“, вели Ангела Блекстоун, регистриран диететичар во „Медицинскиот центар Векснер“ на Државниот универзитет во Охајо. „Заситените масти можат да го зголемат лошиот холестерол и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања. „Американското здружение за срце“ препорачува 6% или помалку од вкупните калории да доаѓаат од заситени масти“.
Една студија од 2019 година забележа дека путерот направен од крави кои консумираат трева, исто така, е повисок во омега-3 масни киселини, кои се корисни за здравјето на срцето. Путерот направен од крави кои јадат мешавина за добиточна храна наместо трева, не содржат многу, ако воопшто ги има.
Маргарин
Маргаринот, пак, бил измислен во 1860-тите како поевтина алтернатива на путерот за француските работници и војници за време на француско-пруската војна. Првиот маргарин бил направен од говедски лој изматен со млеко.
Подоцна животните беа заменети со хидрогенизирани растителни масла. Хидрогенизацијата е процес развиен во раните 1900-ти кој користи транс масти за зацврстување на растителните масла. Ова значи дека колку е поцврст маргаринот, обично толку е поголема содржината на транс масти и тоа не е здраво.
Што е поздраво?
Додека маргаринот содржи значително помалку заситени масти од путерот, не сакате ниту транс масти. Тоа значи читање на етикети во самопослуга.
Блекстоун препорачува да се изберат „маргарини кои содржат 0 грама транс масти и без делумно хидрогенизирани масла“. Тоа се меки маргарини кои обично се продаваат во туби или како течност. „Тврдите маргарини имаат поголеми количини на делумно хидрогенизирани масла и затоа придонесуваат повеќе транс масти, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања“.
„Без разлика дали избирате путер или маргарин, изборот на помек маргарин во туба или течни масла наместо путер и/или маргарин може да помогне да се намали внесот на заситени масти и транс масти, намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања“, вели Блекстоун.