-1.2 C
Скопје
19:23 - 21 февруари, 2025

ПРАЗ: Благотворен зеленчук богат со витамин К1, неопходен за здравјето на срцето

праз

Празот припаѓа на истатa фамилија на зеленчуци како кромидот, лукот, младиот кромид и лук. Изгледа како џиновски зелен кромид, но има многу поблаг, донекаде сладок вкус и покремаста текстура кога се готви. Сите видови праз се хранливи, а се смета дека имаат голем број благотворни ефекти врз здравјето на луѓето, пишува „eklinika“.

Хранливи материи

Празот е богат со хранливи материи, што значи дека има малку калории, но многу витамини и минерали. Една порција варен праз од 100 грама има само 31 калории. Празот е особено богат со каротеноиди провитамин А, вклучително и бета каротин. Телото ги претвора овие каротеноиди во витамин А, кој е важен за видот, имунолошката функција, репродукцијата и клеточната комуникација. Исто така е добар извор на витамин К1, кој е неопходен против згрутчување на крвта и за здравјето на срцето. Тој е добар извор на манган, кој помага во намалување на симптомите на предменструален синдром (ПМС) и го поддржува здравјето на тироидната жлезда. Покрај тоа, празот во себе содржи мали количини на бакар, витамин Б6, железо и фолати.

Полн со корисни растителни соединенија

Празот е богат извор на антиоксиданси, особено полифеноли и сулфурни соединенија. Антиоксидансите се борат против оксидацијата, која ги оштетува клетките и придонесува за болести како што се дијабетес, рак и срцеви заболувања. Празот е одличен извор на кемпферол, растителен полифенолен антиоксиданс. Се смета дека кемпферолот штити од срцеви заболувања и некои видови на рак. Тој е одличен извор на алицин. Тоа е исто така корисно сулфурно соединение кое има антимикробни својства, го намалува холестеролот и потенцијално штити од рак.

праз

Дали празот може да го намали воспалителниот процес и да го заштити срцето?

Празот припаѓа на семејството Алиум. Неколку студии ги поврзуваат зеленчуците од семејството Алиум со помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар. Повеќето од овие студии тестирале кромид или лук. Се покажа дека празот содржи неколку корисни соединенија за кои се смета дека го намалуваат воспалението и го штитат здравјето на срцето.

На пример, кемпферолот во празот има антиинфламаторни својства. Храната богата со кемпферол е поврзана со помал ризик од срцев удар или смрт поради срцеви заболувања. Освен тоа, празот е добар извор на алицин и други тиосулфинати – сулфурни соединенија, корисни за здравјето на срцето. Овие соединенија го намалуваат холестеролот, крвниот притисок и можноста за згрутчување на крвта.

Губење на тежина

Како и повеќето зеленчуци, празот може да придонесе за слабеење. Обезбедува растворливи влакна кои формираат гел маса во цревата, а овие влакна се особено ефикасни во намалувањето на гладот ​​и апетитот.

Други потенцијални придобивки

Иако празот не се проучува толку внимателно како кромидот и лукот, новото истражување сугерира дека може да понуди некои дополнителни здравствени придобивки за телото:

  • Може да го намали нивото на шеќер во крвта. Се покажа дека соединенијата на сулфур од семејството Алиум ефикасно го намалуваат нивото на шеќер во крвта.
  • Има корисен ефект врз функциите на мозокот. Овие сулфурни соединенија исто така можат да го заштитат мозокот од опаѓање на менталното здравје и болестите поврзани со стареењето.
  • Се бори против инфекции. Студиите врз животни покажуваат дека кемпферолот, кој е присутен во празот, може да го заштити телото од бактериски, вирусни и габични инфекции.

праз

Празот е вкусен и хранлив додаток на секоја исхрана. За да го подготвите, исечете ги корените и темнозелените краеви. Задржани се само белите и светло зелените делови. Потоа исечете и исплакнете под млаз вода. Исчистете ја нечистотијата и песокот што можеби се насобрал помеѓу неговите лисја. Празот може да се јаде и сиров, но може да се јаде и пржен, печен, динстаен, варен или скиселен. Одличен додаток е на супи, сосови, чорби, разни филови, салати и јадења од компири. Суровиот праз може да се чува во фрижидер околу една недела.

Слични објави

Мајката на Дарко Лазиќ измамена! Се огласи жената на нејзиниот партнер Драган

Еспресо

(Фото) Николина Пишек направи драстична промена, луѓето не можат да престанат да зборуваат за тоа

Еспресо

Објавено видео од Милица Павловиќ по скандалот со Карлеуша! Таа ѝ зададе уште еден удар

Еспресо

Ѕвездата на серијата „Грдата Бети“ уапсен, давал отпор на полицијата

Еспресо

(Фото) На Теодора Џехверовиќ ѝ коментараа дека се здебелила, па таа возврати: „За тебе сум најдобра!“

apostolova

Дедото на Вељко Ражнатовиќ му одржа лекција на зетот: Му ја даде раката на својата најмлада ќерка, па му покажа со кого си има работа

apostolova
Се вчитува....