Дуњите се одгледуваат уште од античка Грција и Рим. Во тоа време тие се сметале за симбол на љубовта и плодноста. Иако денес се многу помалку вметнати во исхраната, дуњите припаѓаат на групата популарни овошја како јаболката и крушите. Во народната медицина се користат со децении, но научните истражувања за нивните здравствени придобивки сè уште се во рана фаза, а ова се 8 нови здравствени придобивки кои се препишуваат на дуњите, плус неколку едноставни совети за нивно вклучување во исхраната.
Дуњата и нејзините хранливи материи
Дуњите содржат влакна и неколку есенцијални витамини и минерали, што ги прави хранлив додаток за речиси секоја исхрана. Една дуња од околу 100 грама содржи:
- Калории: 52
- Масти: 0 грама
- Протеини: 0,3 грама
- Јаглехидрати: 14 грама
- Влакна: 1,75 грама
- Витамин Ц: 15 проценти од дневната вредност (ДВ)
- Тиамин (витамин Б1): 1,5 проценти ДВ
- Витамин Б6: 2 проценти ДВ
- Бакар: 13 проценти ДВ
- Железо: 3,6 проценти ДВ
- Калиум: 4 проценти ДВ
- Магнезиум: 2 проценти ДВ
Имено, ова овошје обезбедува умерени количини на витамин Ц и бакар, плус мали количини на витамини Б, железо, калиум и магнезиум. Иако дуњите не се исклучително богати со некое специфично соединение, тие нудат широк спектар на хранливи материи, со многу малку калории.
Моќен антиоксиданс
Многу придобивки од дуњата може да се припишат на богатото присуство на антиоксиданси. Антиоксидансите го намалуваат метаболичкиот стрес, го намалуваат воспалението и ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали, кои се нестабилни молекули. Истражувањата сугерираат дека некои антиоксиданси во дуњата, вклучително и флавонолите, како што се кверцетинот и кемпферолот, го намалуваат воспалението и штитат од хронични болести како што се срцевите заболувања.
Дали дуњите помагаат при мачнини за време на бременост?
Некои од најчестите симптоми за време на раната бременост се гадење и повраќање. Некои истражувања покажуваат дека дуњата може да помогне во ублажување на овие симптоми. Една студија спроведена на 76 бремени жени покажала дека една лажица (15 мл) сируп од дуња е значително поефикасна од 20 мг витамин Б6 во намалувањето на гадењето кај трудниците. Иако овие резултати се ветувачки, потребни се повеќе истражувања.
Проблеми со варење
Дуњата долго време се користи во традиционалната и народната медицина за лекување на разни дигестивни нарушувања. Неодамнешните истражувања сугерираат дека екстрактот од дуња може да го заштити цревното ткиво од оштетување поврзано со воспалителна болест на цревата, како што е улцеративен колитис. Во студија спроведена на стаорци со улцеративен колитис, оние кои примале екстракт и сок од дуња имале значително намалување на оштетувањето на ткивото на дебелото црево. За поверодостојни резултати, сепак, потребни се студии спроведени на луѓе.
Чир на желудникот
Раните истражувања покажуваат дека хербалните соединенија во дуњата можат да помогнат во спречување и лекување на чир на желудникот. Во една лабораториска студија, сокот од дуња го инхибирал растот на Helicobacter pylori, бактерија позната по тоа што предизвикува чир на желудникот. Во меѓувреме, една студија на стаорци покажа дека екстрактот од дуња штити од чир на желудникот предизвикан од алкохол. Иако овие резултати се охрабрувачки, потребни се дополнителни истражувања.
Заштита од одредени алергиски реакции
Дуњите можат да ги ублажат различните симптоми на алергија со потиснување на активноста на одредени имунолошки клетки одговорни за алергиски реакции. На пазарот има спреј за алергија кој комбинира сок од лимон и екстракт од овошје од дуња. Неколку мали студии ја поддржуваат неговата способност за спречување и лекување на благи алергиски реакции, како што се течење на носот и благи форми на астма.
Покрај тоа, студии спроведени на глувци открија дека екстрактите од плодот и семките од дуња можат да спречат и лекуваат вештачки предизвикан алергиски дерматитис. Сепак, останува нејасно дали тие би имале ист ефект врз луѓето. Сепак, некои експерти шпекулираат дека производите од дуња може да бидат безбедна алтернатива на постоечките лекови за алергија. Потребни се повеќе истражувања за да се потврди.
Дуњите го зајакнуваат имунитетот
Ова овошје може да го активира имунолошкиот систем. Неколку студии откриваат дека дуњата има антибактериски својства кои можат да помогнат во спречување на прекумерен раст на одредени штетни бактерии, како што се ешерихија коли и стафилокок. Покрај тоа, една дуња содржи 15 проценти од дневната потреба за витамин Ц, кој е неопходен за добро функционирање на имунолошкиот систем. Една дуња, исто така, обезбедува 6 до 8 проценти од дневната доза на влакна, а адекватниот внес на влакна е поттикнат од здравите бактерии кои живеат во дигестивниот тракт, познати како цревниот микробиом.