Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.
Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.
Денес Теа ни зготви одличен рецепт за превкусна јагнешка чорба, која заслужува да се најде на вашата празнична трпеза.
Потребни состојки:
јагнешка глава
јагнешки џигерчиња
3-4 моркови, средна големина
½ главица корен од целер
1 пашканат
3-4 млади кромидчиња
1 компир
1,5 – 2 л. вода
мешан сув зеленчук
сол и црн бибер
масло
1 лажица брашно
лист од целер или магдонос (по желба)
Начин на подготовка:
Најпрво јагнешката глава и џигерчињата сварете ги и откако ќе се сварат исчистете го месото и џигерчињата исецкајте ги на ситни парчиња.
Сите зеленчуци исецкајте ги на ситни парчиња или во сецко. Во садот во кој ќе ја правите супата ставете масло да се загрева и откако ќе се загрее ставете ги морковите да се пропржат 2-3 минути. Налејте вода, додадете ги зеленчуците и јагнешкото месо и џигерчињата, зачинете и посолете и варете 15 до 20 минути.
На крај во тавче на оган ставете малку зејтин и една лажица брашно да се пропржи за да добие златно жолта боја. Оваа запршка ставете ја во чорбата која ќе и даде густина и посебен вкус (за оние кои не конзумираат брашно, може и без оваа запршка).
Вратете ја чорбата на оган, додадете бибер и исецкан лист од целер или магдонос и по 2 минути варење исклучете го огнот.
Теа ви посакува среќен и весел празник поминат со вашите сакани!
Честит Велигден!