2.8 C
Скопје
13:09 - 17 декември, 2025

ГУЛАШ – ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ: Теа ни носи рецепт и советува „за добар гулаш треба многу кромид“

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

Денес нашата драга Теа ни подготви гулаш.

– Мислам дека не постои човек кој нема пробано гулаш. Ова унгарско традиционално јадење често го подготвувам во зимскиот период од годината.Најважно, за добар гулаш потребно ви е мнооогу кромид – вели Теа и додава – Дали знаете дека постои и американска верзија на гулаш во која преовладуваат домати и го сервираат со макарони?
фото-инстаграм

Потребни состојки:

За гулашот:
▪️600 гр. јунешко месо (плешка или врат)
▪️4-5 главици кромид
▪️2-3 моркови
▪️200 мл. доматен сос
▪️300 мл. вода
▪️сол и бибер
▪️мешан сув зачин
▪️масло
▪️ловоров лист
За пире:
▪️4-5 компири
▪️млеко
▪️путер
▪️мешан сув зачин

Начин на подготовка:

Во тенџере на оган ставете го маслото да се загрее. Месото ситно исецкајте го и ставете го да се пржи. Во меѓувреме ситно исецкајте го кромидот и додадете го во месото. Пржете 10 минути, а потоа додадете ги морковите исецкани на коцки и сосот од домати. Додадете ја и водата и зачинете. Намалете ја температурата и оставете го да се динста со капак 30-40 минути со повремено мешање.
Во меѓувреме излупете ги компирите и исецкајте ги на коцки и ставете ги да се варат во вода. Откако ќе се сварат истурете ја водата во која се вареа, испасирајте ги, додадете млеко, путер и зачинете.
Сервирајте во чинија пире со гулаш и уживајте во прекрасниот ручек.
На здравје и уживајте во прекрасните вкусови на овој гулаш.
.
.

Слични објави

(Фото) Едвај ги задржа градите: Едита Арадиновиќ провокативно позираше во бунда и крзнен костим за капење

Еспресо

(Видео) Колкаво срце имал Андреј од „ДНК“, раскажа неговата сопруга Наталија

Еспресо

Љубовта на Неда Украден кон угледниот лекар веќе не е тајна: Наеднаш сè „пукнало, па судбината повторно ги спои!

К.С.

„Швалерајот“ ги раздели моите, со татко ми бев скарана и по две години го видов мртов: Исповед на Ивана Кнез

Еспресо

Јована Јеремиќ откри колку пари заработува за само еден час: „Плаќам жена да ми исчисти, не сакам да си го губам времето“

Еспресо

(Видео) „Една година не излегов од дома“: Јулија проговори за загубата на ќерката

Еспресо
Се вчитува....