Сезоната на зимници е во тек. А на наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).
Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни открива рецепт за модри патлиџани во тегла.
Потребни состојки
за маринадата
1 л. оцет
2 л. вода
80 гр. сол
80 гр. шекер
1/2 пакетче бибер во зрна
2 л. вода
80 гр. сол
80 гр. шекер
1/2 пакетче бибер во зрна
За посипување во тегла
2 глави лук
ситно сецкан магдонос
по потреба зејтин
ситно сецкан магдонос
по потреба зејтин
Модар патлиџан
3 кгр. модар патлиџан
Начин на подготовка
Модриот патлиџан исечете го на кругови. Потоа посолете го и оставете 2 -3 часа да се одстои, за да излезе водата.
Водата, оцетот, шеќерот, солта и биберот ставете ги во големо тенџере да зовријат. Откако ќе проврие водата, ставајте од модриот патлиџан да се потопи и да проврие некоја минита, и вадете со решеткаста лажица и ставајте ги во цедилка. Повторувајте се додека не се потроши патлиџанот.
Водата, оцетот, шеќерот, солта и биберот ставете ги во големо тенџере да зовријат. Откако ќе проврие водата, ставајте од модриот патлиџан да се потопи и да проврие некоја минита, и вадете со решеткаста лажица и ставајте ги во цедилка. Повторувајте се додека не се потроши патлиџанот.
Во тегли редете од исцедениот патлиџан, помегу редовите ставајте од исецканиот лук и магданос, залијте со зејтин и затворете.Кога ќе се наполнат теглите со модар патлиџан, топли завиткајте ги во крпа и добро затворете ги со капачињата.
Верувајте, од убавиот мирис нема да останете рамнодушни, веднаш ќе го вкусите модриот патлиџан.
Домашно си е домашно!