3.8 C
Скопје
01:52 - 24 февруари, 2025

Зимски десерт со јаболка и чоколада

Состојки:

5 јаболка со средна големина
100 гр шеќер
50 гр ореви
3 јајца
2 лажици гриз
2 лажици брашно
10 гр цимет
1 прашок за печиво
100 мл јогурт
100 гр чоколада
10 гр какао

Подготовка:
Во тепсијата ставете хартија за печење. Потоа, излупете ги јаболката, исчистете ги и издлабете ги во средината. Ставете ги вака подготвените јаболка да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени целзиусови околу 20 минути или додека не омекнат. Потоа извадете ги од рерна.

Додека чекате печените јаболка да се изладат, во подлабок сад изматете ги јајцата заедно со шеќерот.

Матете додека не добиете цврста пена. Откако јајцата и шеќерот убаво ќе ги изматите, во нив додадете ги маслото, какаото, јогуртот, гризот, оревите и брашното кое претходно сте го измешале со прашакот за печиво. Внимателно мешајте за да не ви останат грутки брашно во тестото.

Вака подготвената смеса, истурете ја врз претходно печените јаболка и ставете ги заедно да се печат околу 45 минути на температура од 150 степени целзиусови.

Откако колачот ќе биде готов, извадете го од рерна и оставете го да се излади.

Слични објави

Шок во Загреб: Хрватска пејачка претепана со бејзбол палки, се бори со тешки повреди!

Еспресо

(Фото) Десингерица влезе во студио и прекина снимање: Познатата фолкерка остана во шок!

Еспресо

(Фото) Јавоста шокирана: Јована Јеремиќ водеше утринска програма без гаќи

Еспресо

(Фото) Вељко го однесе синот во родната куќа на Цеца Ражнатовиќ: Малиот Жељко позираше покрај фотографија која открива неверојатна сличност

Еспресо

(Фото) „Нина Бадриќ со фотографија од 1999: „ Тогаш никој не веруваше дека ќе успеам, ама еве ме!“

Еспресо

Синот на Шабан Шаулиќ доби син: Гордите родители на момчето му дадоа име со хебрејско потекло

Еспресо
Се вчитува....