08:29 - 5 декември, 2025

Зимски десерт со јаболка и чоколада

Состојки:

5 јаболка со средна големина
100 гр шеќер
50 гр ореви
3 јајца
2 лажици гриз
2 лажици брашно
10 гр цимет
1 прашок за печиво
100 мл јогурт
100 гр чоколада
10 гр какао

Подготовка:
Во тепсијата ставете хартија за печење. Потоа, излупете ги јаболката, исчистете ги и издлабете ги во средината. Ставете ги вака подготвените јаболка да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени целзиусови околу 20 минути или додека не омекнат. Потоа извадете ги од рерна.

Додека чекате печените јаболка да се изладат, во подлабок сад изматете ги јајцата заедно со шеќерот.

Матете додека не добиете цврста пена. Откако јајцата и шеќерот убаво ќе ги изматите, во нив додадете ги маслото, какаото, јогуртот, гризот, оревите и брашното кое претходно сте го измешале со прашакот за печиво. Внимателно мешајте за да не ви останат грутки брашно во тестото.

Вака подготвената смеса, истурете ја врз претходно печените јаболка и ставете ги заедно да се печат околу 45 минути на температура од 150 степени целзиусови.

Откако колачот ќе биде готов, извадете го од рерна и оставете го да се излади.

Слични објави

Денеска ќе наполнеше 48 години: Ксенија Пајчин со себе понесе голема тајна во гроб

Еспресо

(Фото) Вака живее вистинската елита: Најубавата хрватска новинарка и водителка покажа како изгледа нејзиниот „просечен“ ден во Дубаи

Еспресо

Ава Карабатиќ жестоко по ријалити-индустријата: „Жените таму влегуваат за да си ја кренат цената за проституција“

Еспресо

(Фото) Вики Миљковиќ и Нермин во Истанбул: Средбата со турската ѕвезда ги заинтригира фановите

Еспресо

Дара Бубамара во последен момент не се појавила на гламурозен настан, причината била Сека Алексиќ

Еспресо

На Душко Тошиќ му цвета новиот бизнис – Собра милиони преку ноќ

Еспресо
Се вчитува....