Помисливте ли дека овие волшебни празнични креации ги создала некоја самовила, пафкајќи со своето волшебно стапче и наросувајќи „син прав“? И ние го помисливме истото.
Сузана Аврамоска е вработена во Армијата на РС Македонија, а готвењето ѝ преставува задоволство и анти-стрес терапија во брзото и напнато темпо на живеење. Готви од мала, но последните седум години повеќе е насочена кон специфични декорации на храна, посебно кон десертите.
Од Сузана дознаваме како да донесеме празнична магија на трпезата со употреба на лесно достапни намирници, а убаво искомбинирани. Дополнително, таа ни носи и рецепт за празничен колач.
Декоративни закуски
Овие закуски сами по себе се празник за очите. Откако ќе се инспирирате, а потоа ќе ги искомбинирате намирниците и ќе ги искреирате по ваш вкус малите празнични гастрономски дела, може да уживате во нив во друштво на семејството, пријателите, дечињата.
Елка од палачинки
Направете дванаесет палачинки, се разбира може и повеќе според замислената големина на елката што ќе ја создадете од нив. На даска наредете ги палачинките формирајќи елка. Врвот на најгорната палачинка од елката украсете го со колаченце во форма на ѕвездичка. Украсете ја и самата елка, наросувајќи врз наредените палачинки суво грозје и друго зрнесто овошје по желба, убаво е доколку е во црвена празнична нијанса. Направете стебленце на елката со помош на две – три бисквити во кафена нијанса. При послужувањето на палачинката, поиграјте си со декорација со шлаг.
Елка од киви
Додадете боја на вашата весела празнична трпеза. Секако, зелена боја, во духот на празничната магија, а тоа може да го направите многу едноставно – формирајќи елка од парчиња киви наредени на даска. Стеблото на елката направете го од две-три бисквити во кафена нијанса, врвот на елката украсете го со колаченце во форма на ѕвезда, а врз парчињата киви наросете црвено зрнесто овошје.
Бастунот на Дедо Мраз
Дедо Мраз си го изгубил бастунот? Еве го, на вашата трпеза. Сега откако му го најдовте бастунот, сигурно ќе ви ја исполни желбата која претходно му ја напишавте и испративте со писмо.
Исечкајте на кругови домати и моцарела, потоа наредете ги на даска на начин да формирате бастун, по редослед – моцарела, домат, моцарела, домат…завршете со домат. Неколку крекери на даската се добредојдени за дополнителна декорација, врз нив ставете парченце сирење или пармезан.
Солена елка
За мезе направете солена елка по истиот принцип – наредете намирници по желба врз даска формирајќи елка. Употребете пршута, салама, пармезан, моцарела, зелено грозје, гранчиња рузмарин или друга билка, а врвот на елката украсете го со ѕвездичка од кашкавал. За стеблото на елката може да ви послужат два-три крекери во кафена нијанса.
Празничен колач
Овој превкусен десерт е познат како Дубровнички колач.
Се подготвува едноставно. Се матат 9 јајца со 220 гр шеќер и еден ванилил шеќер. Откако убаво ќе се изматат, се додава 100 мл сок од цеден портокал и кора од еден портокал, 350 гр печени и мелени бадеми и 80 гр презла. Убаво се меша со шпатула. Смесата се префрла во калап за куглоф или округло тавче за печење и се пече во рерна на 170 степени околу 40 минути. На крајот колачот се прелива со растопено чоколадо.