04:49 - 5 ноември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СЕВЕРНА АМЕРИКА: Пита од тиква – Есенската кралица

пита од тиква

Пита од тиква е традиционален десерт за „Денот на благодарноста“ во Соединетите Американски Држави и Канада како симбол на есента и жетвата. Иако едвај некогаш се служи во други делови на светот, некои од најраните рецепти за пита доаѓаат од Франција, каде што беше познато како „tourte pompion“. Додека стигнала во Америка, името ѝ се сменило во „pompkin pudding“, во рецепт на Амелија Симонс од 1796 година.

Денес, традиционалната пита од тиква се состои од крем базиран на тиква, кој се пече во тесто за пита. Обично се зачинува со цимет, каранфилче, ѓумбир и морско оревче, додека горниот дел е украсен со шлаг. Питата од тиква останува омилена во Северна Америка, не само за „Денот на благодарноста“, туку и за време на празничните времиња како што се „Ноќта на вештерките“ и „Божиќ“.

пита од тиква
фото: pexels

Потребни состојки:

– 750 гр тиква или тиквички, излупенa, исчистенa и исеченa на парчиња
– 350 гр спремно печиво за кора
– брашно
– 140 гр шеќер
– ½ лажичка сол
– ½ лажичка свежо морско оревче, рендано
– 1 лажиче цимет
– 2 јајца, изматени
– 25 гр путер, стопен
– 175 мл млеко
– 1 лажица шеќер во прав

Постапка:

1. Ставете ја тиквата во големо тенџере, покријте ја со вода и оставете да зоврие. Покријте со капак и динстајте 15 минути или додека не омекне. Исцедете ја тиквата и оставете ја нека се излади.

2. Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Расукајте го пецивото на малку набрашнета површина и искористете го за да поставите калап за тарт со дно од 22 см. Ладете 15 минути. Обложете го пецивото со хартија за печење и врз неа ставете сад за да го притиска тестото, а потоа печете 15 мин. Отстранете ги садот и хартијата и печете уште 10 минути додека основата не стане бледо златна и како бисквита. Извадете ја од рерната и оставете малку да се излади.

3. Зголемете ја температурата на рерната на 220 степени целзиусови. Поминете ја изладената тиква низ сито во голем сад. Во посебен сад, измешајте шеќер, сол, морско оревче и половина цимет. Измешајте ги изматените јајца, растопениот путер и млекото, потоа додајте во пирето од тиква и промешајте да се соедини. Истурете во пецивото и гответе 10 мин. Потоа намалете ја температурата на 180 степени целзиусови. Продолжете да печете 35-40 минути додека полнењето не се стегне.

4. Оставете да се излади, а потоа отстранете ја питата од плехот. Измешајте го преостанатиот цимет со шеќерот во прав и наросете над питата. Послужете кога ќе излади со шлаг на врвот.

пита од тиква
фото: pexels

Слични објави

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо

Луѓето бесни на Сека Алексиќ зошто имала настап по трагедијата во Нови Сад, пејачката веднаш се огласи: „Никој не знае да прегрне кога боли“

Еспресо

(Видео) Најслатко нешто: Марија Шерифовиќ објави видео со синот, малиот Марио не се дели од мајка си

Еспресо

Александра Пријовиќ заврши во болница: Морала да прима специјални лекови од Америка

Еспресо
Се вчитува....