Вкусете нешто поразлично: Дали сте пробале пица карбонара?

Секогаш кога ќе се спомне карбонара веднаш помислуваме на превкусните шпагети. Карбонара е едно од најпознатите италијански јадења со тестенини чиј рецепт потекнува од Рим уште од средината на 20 век. Но дали некогаш сте пробале карбонара пица? 

СОСТОЈКИ:

За тестото:

  • 1 свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 70 мл вода
  • 225 г брашно
  • 4 лажици маслиново масло
  • сол

За филот:

  • 80 г доматен сос
  • 60 г моцарела
  • 5 резанки сланина
  • 40 г сечкани свежи печурки
  • 40 г пармезан
  • 1 јајце

ПОДГОТОВКА:

Откако квасецот ќе стаса, во сад измешајте го со останатите состојки и замесете тесто. Добро размесете го и обликувајте го во топка, па ставете го во сад покриено со крпа да стасува 40 минутидодека се удвои. Потоа премесете го и нека одмори уште 15 минути. Готовото тесто расукајте го и ставете го во плех обложен со хартија за печење. Намачкајте го со доматен сос, ставете ги ренданите кашкавали и посипете со малку густа павлака за готвење, само малку. Ставете парчиња сланина, сечкани печурки и зачинете со сол и црн пипер. Печете во рерна загреана на 200 степени. Извадете ја од рерна пицата, одделете ја белката од жолчката и ставете ја белката, па нека се потпече. Потоа извадете ја од рерна пицата, на средина ставете ја жолчката и повторно потпечете две минути. Посипете со оригано и послужете.

Слични објави

Здрави палачинки кои можете да ги јадете без грижа на совест

Igor

ВИДЕО: 9 најлоши филмски остварувања со божиќна тематика

Еспресо

Летна безалкохолна сангрија (РЕЦЕПТ)

Igor

Тага во семејството на Дарко Лазиќ: Си замина нашиот столб!

Еспресо

Како се подготвува меринг – едноставно неодолив, но комплициран за подготовка

Еспресо

Кендал Џенер на Ноќта на вештерките се преобрази во Памела Андерсон: Двојничка која им порачува на америкаците да гласаат

Васко Спасоски

Остави Коментар