Грелин хормонот се нарекува „хормон на гладот“ бидејќи неговото ниво во организмот се зголемува кога чувствуваме физичка глад. Постои значајна разлика меѓу физика глад и емоционална глад и токму препознавањето на видот на глад може да помогне во губењето на вишкот килограми.
Ако сме малку гладни, телото тогаш го користи масното ткиво за создавање на енергија. Со одржување на грелинот на вакво ниво на најдобар начин ги топиме масните наслаги.
Токму поради овој хормон искусните фитнес вежбачи и спортисти ги темпираат оброците и тренинзите за да го зголемат и забрзаат губењето на масното ткиво, а да го сочуваат мускулното ткиво.
Дополнително, за овој хормон да го одржиме на посакуваното ниво потребно е секогаш да јадеме толку да почуствуваме 70 до 80 отсто ситост, а не 100 отсто. Јапонците имаат и име за оваа количина на ситост – Хара хачи бу.
Значи, ако не сме потполно сити, грелинот најдобро ќе си ја работи својата работа – побрзо ќе ги топи мастите.