10:52 - 5 декември, 2025

ТОП СОВЕТ ЗА СЛАБЕЕЊЕ: Зошто е важно за топење на мастите да сме малку гладни?

Грелин хормонот се нарекува „хормон на гладот“ бидејќи неговото ниво во организмот се зголемува кога чувствуваме физичка глад. Постои значајна разлика меѓу физика глад  и емоционална глад и токму препознавањето на видот на глад може да помогне во губењето на вишкот килограми.

Ако сме малку гладни, телото тогаш го користи масното ткиво за создавање на енергија. Со одржување на грелинот на вакво ниво на најдобар начин ги топиме масните наслаги.

Токму поради овој хормон искусните фитнес вежбачи и спортисти ги темпираат оброците и тренинзите за да го зголемат и забрзаат губењето на масното ткиво, а да го сочуваат мускулното ткиво.

Дополнително, за овој хормон да го одржиме на посакуваното ниво потребно е секогаш да јадеме толку да почуствуваме 70 до 80 отсто ситост, а не 100 отсто. Јапонците имаат и име за оваа количина на ситост – Хара хачи бу.

Значи, ако не сме потполно сити, грелинот најдобро ќе си ја работи својата работа – побрзо ќе ги топи мастите.

Слични објави

(Фото) Познатите ги китат луксузните домови: Кавги околу изборот на елка пред 2026!

Еспресо

(Видео) Ќерка ѝ на Ели Танасковска се врати од Канада, водителката ја раскажа вистината

Еспресо

Обожавателка среде концерт ме замоли да го откријам полот на нејзиното бебе: Ацо Пејовиќ во Скопје раскажа интересна анегдота

Еспресо

(Фото) „Мал сончев зрак води низ облачно небо“: Лична приказна на Илина Арсова

Еспресо

„Кога излеговме на состанок, ми кажа дека е оженет“: Николина Пишек бара партнер на апликација за запознавање

Еспресо

По загубата на мајка му и на татко, само таа му остана: Дарко Илиевски со уште лична приказна

msp-admin
Се вчитува....