08:23 - 14 април, 2025

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Динстани телешки котлети со сос, во комбинација со пире и спанаќ

готвиме со теа

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

А денес Теа ни подготви динстани телешки котлети со сос, во комбинација со пире и спанаќ.

„Толку се меки, сочни и вкусни што ќе ги обожава целото семејство“, вели Теа.

Потребни состојки:

  • 1 кг телешки котлети
  • 300 гр свежи печурки
  • 3 чешниња лук
  • 1/2 корен од целер
  • 3 моркови
  • 1 лажица брашно
  • 200 мл вода
  • 50 мл бело вино
  • 2 лажици масло
  • зачин по желба
  • сол и бибер по потреба

За гарнир:

  • 400 гр спанаќ
  • 2 чешниња лук
  • 3 компири
  • 2 марокови
  • 100 гр тиква
  • 50 мл млеко
  • зачин по желба

Начин на подготовка:

Котлетите ставете ги во експрес лонец заедно со маслото и пржете ги додека да добијат боја од двете страни. Потоа додадете ги морковите исецкани на кругчиња, коренот од целер исецкан на парчиња, ликчето исечено на половина и печурките исецкани. Кога ќе почнат да се пржат, додадете зачин по желба, бело вино и 200 мл вода. Затворете го експрес лонецот и оставете го на ниска температура 30 минути. Во меѓувреме подгответе ги пирето и спанаќот. Излупете и исецкајте ги на коцки компирите, морковите и тиквата и ставете ги да се варат. Откако ќе се сварат испасирајте ги, додадете зачин по желба, млеко и измешајте. Во тенџере на оган ставете вода да се загрева. Кога ќе почне да врие додадете ги спанаќот и лукчето и оставете го спанаќот 2 минути. Потоа прецедете ја водата и измијте го спанаќот со ладна вода. Откако ќе се издинста месото, течноста од тенџерето префрлете ја во тавче и додадете 1 лажица брашно. Убаво измешајте и оставете го сосот убаво да се згисне. Сервирајте го месото во чинија полиено со сосот, во комбинација со пире и бланширан спанаќ. На здравје и уживајте!

П.С. Доколку немате експрес лонец, динстајте го месото во обично тенџере 2 часа на ниска температура и додадете дополнително уште 100 мл. вода.

Слични објави

Хороскоп за 14 април: Лавови, не ги откривајте сè уште сите ваши карти во љубовта!

Еспресо

Беше секс симбол на Југославија: Марина од „Денис и Денис“ откри како ја гледа својата слава денес

Еспресо

(Фото) „Мојот најубав сопруг на светот“: Анастасија го фотографирала Гудељ во издание во кое претходно не сме го виделе спортистот

Еспресо

(Видео) „Јас сум спонзоруша, скапа жена сум“: Шокантна исповед на Ела Дворник, ќерката на Дино Дворник

Еспресо

Победникот на „Ѕвезде Гранда“ на крајот од сезоната ќе однесе дома трофеј со името на Саша Поповиќ

Еспресо

(Фото) Ќерката на Саша Поповиќ сподели објава од семејната вила: Еве кој е нејзината најголема утеха

Еспресо