Сите сакаме кафе. Секој ден во потрага по внатрешното будење кое ни дава дополнителна енергија и мотивација после сладок сон. Но кога е најдобро време за конзумирање на нашата дневна доза или две? Тука во игра доаѓа хормонот кортизол, чие производство, во еден час откако ќе се разбудите е на еден од трите дневни врвови.
Имаме тенденција да мислиме на кортизолот како „хормон на стрес“ бидејќи се лачи во поголеми количини кога чувствуваме напнатост од околности што ги сметаме за напорни и се намалува кога јадеме чоколадо. Но, друг начин на размислување за кортизолот е како „хормон на будност“, бидејќи причината зошто нашите тела произведуваат повеќе кортизол кога сме под стрес е тоа што ја зголемува будноста, што ја поддржува нашата „бори се или бегај“ реакција кога се соочуваме со стресни ситуации.
Конзумирањето кофеин додека нашите тела се веќе на врвот на производството на кортизол го учи телото да произведува помалку кортизол, според научниците кои го проучуваат начинот на кој лековите (како што е кофеинот) комуницираат со природните биолошки ритми на нашето тело.
Ова не само што го поткопува ефектот на кофеинот, туку делува и против ефектот на будност на кортизолот. Можеби уште полошо, тоа може да придонесе за развој на толеранција за кафе (што значи дека ќе биде потребно повеќе и повеќе само за да се стигне до ист ефект).
Затоа, за да го добиете најголемиот удар од утринското кафе, обидете се да почекате еден час по будењето за да ја испиете првата шолја.
И кога сакате да продолжите со друго, обидете се да го направите тоа надвор од другите времиња на производство на кортизол со врв – обично помеѓу пладне и 13:00 часот и помеѓу 17:50 и 18:30 часот.
Ова дефинитивно ќе ви помогне да се ослободите од оние попладневни чувства на поспаност и ќе ве поттикне во продуктивна вечер.