Многу љубители на кафе не можат да го замислат денот без својот омилен пијалок, а честопати се случува по втората шолја, поради многу работа, да не можеме да го испиеме кафето до крај. Откако ќе почувствуваме потреба се навраќаме на старото кафе по еден или два часа, особено кога ќе ни се намали работната концентрација.
Ова се прашања и одговори, кои ќе ви објаснат дали треба да го пиеме кафете кое стоело неколку часа.
Доколку е кафе со млеко?
Ако е добро затворено и ставено во фрижидер, млекото само по себе може да биде добро една недела по истекот на рокот. Кога го ставате млекото во кафе (нес или црно) и тоа стои повеќе од неколку часа, пригответе си ново кафе за да изгнете труење.
Дали со текот на времето се менува вкусот на свареното кафе?
Свареното кафе може да го смени вкусот по само 30 минути од подготовката, а по тоа време имате околу четири часа пред расипувањето на природните масла во кафето, што ќе резултира со лош вкус на овој пијалок. Значи, најдобро е да пиете кафе до половина час од подготовката.
Што се случува кога црното кафе кое стои подолго време по подготовката?
Црното кафе тогаш е безбедно за пиење, иако веројатно нема да има толку добар вкус како кога сте го подготвиле. Подобра идеја е да направите ново, а ако сте решени да го испиете токму тоа кафе, тогаш најдобро е да го загреете во микробранова печка бидејќи во голема мера ги убива бактериите што се собираат во меѓувреме.