На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).
Овојпат шеф Бранко ни подготвува здрави оброци за подобро здравје! A за утрешниот појадок ви предлага здрав домашен леб без брашно со јатки и семки.
Здрав оброк подготвен со здрави состојки.
Состојки:
1 шолја семки од сончоглед (печени)
½ шолја ленено семе
½ шолја бадеми и лешници (печени)
1 ½ шолји овесни снегулки
2 лачижи чиа семе
1 лажица ситна сол
1 лажица мед
3 лажици кокосово масло или маслиново масло
350-400ml вода
3 лажички сусам
80гр. ореви
Начин на подготовка:
Оставете ги сончогледот, оревот, лененото семе, бадемите, лешниците и чиа семето да отстојат во вода околу 2 до 3 часа.
Додадете ги во длабок сад и добро промешајте.
Потоа, измешајте ги заедно медот, водата и кокосовото масло. Измешани состојки додадете ги во останатите сувите состојки во садот.
Доколку не сакате да ги ставите крупни бадемите, лешниците и оревите, сомелете ги.
Тестото треба да стане хомогено , но не премногу густо и тврдо, доколку е тврдо додавајте вода за да омекне.
Тестото ставете го во правоаголен силиконски калап за печење на торта и оставете го да остои 1 час покриено со крпа.
Загрејте ја рерната на 200°C и печете ја векната околу 20 минути со постепено намалување на температурата.
Пред да го исечете, лебот многу е важно комплетно да се излади за да се врзат сите состојки.
Лебот може да го чувате и до 5 дена затворен во сад со најлонска кеса.
Овој леб е одличен додаток во исхраната доколку сакате да се храните здраво.
Додадете ги во длабок сад и добро промешајте.
Потоа, измешајте ги заедно медот, водата и кокосовото масло. Измешани состојки додадете ги во останатите сувите состојки во садот.
Доколку не сакате да ги ставите крупни бадемите, лешниците и оревите, сомелете ги.
Тестото треба да стане хомогено , но не премногу густо и тврдо, доколку е тврдо додавајте вода за да омекне.
Тестото ставете го во правоаголен силиконски калап за печење на торта и оставете го да остои 1 час покриено со крпа.
Загрејте ја рерната на 200°C и печете ја векната околу 20 минути со постепено намалување на температурата.
Пред да го исечете, лебот многу е важно комплетно да се излади за да се врзат сите состојки.
Лебот може да го чувате и до 5 дена затворен во сад со најлонска кеса.
Овој леб е одличен додаток во исхраната доколку сакате да се храните здраво.