„Верувајте, секое парче ќе ве тера да мислите на наредното“, вели Бранко.
Потребни состојки:
- 220 гр посна плазма
- 100 гр растителен маргарин или кокосово масло
- 50 гр кафеав шеќер
- 500 гр. маскарпоне (веганско)
- 100 гр крем сир
- 500 мл хопла
- 100 гр слатко од смокви
- сок од слатко од смокви
- ванила екстракт
- махлеб
Начин на подготовка:
Кокосовото масло или растителниот маргарин го топите во сад на оган, го додавате кафеавиот шеќер и мешате постепено се додека не се растопат.Смесата ја тргате од оган и додавате мелена плазма и убаво мешате се додека не се натопи мелената плазма. Во округли сад ја истурате смесата од мелената плазма, маргаринот, кафеавиот шеќер и формирате кора со дебелина одоколу 1цм. Ја тапкате убаво за да се залепи за подот од садот. Во длабок стаклен сад, го додавате маскарпонето, крем сирот, хоплата и сокот од слатко од смокви. Матите со миксер се додека смесата не се згусне и не добие кремаста текстура. Врзо кората од плазма, ја истурате смесата од стаклениот сад и ја поставувате рамномерно врз кората. Оставате да се зацврсти околу 2-3 часа. Врз смесата додадете смокви на кругови.