Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Југоисточна Азија
Конге
View this post on Instagram
Иако визијата на многу луѓе за оваа каша е обично слатка, овој рецепт за конге од Југоисточна Азија ја спојува оризовата каша со други класични состојки што се варат полека во рибји сос, коријандер и галангал.
Литванија
Палачинки од компир
View this post on Instagram
Голем дел од светот ужива во компири за време на појадокот, а Литванците уживаат во„кугелис“, палачинка од рендан компир. Традиционално, тие се служат со додатоци како сос од јаболко и павлака.
Мароко
Пити од гриз
View this post on Instagram
Брашното од гриз е направено од тврди, наместо меки зрна пченица, па затоа е типично пооштро по текстура и јаткасто по вкус. Мароканците користат гриз од брашно во „харча“, кое го формираат во кругови и го ставаат на печење. Уживааат во нив со разновидни солени или слатки намази.